Утре - 8 февруари, Конституционният съд решава по въпроса дали

...
Утре - 8 февруари, Конституционният съд решава по въпроса дали
Коментари Харесай

Утре Конституционният съд решава дали правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор

Утре - 8 февруари, Конституционният съд взема решение по въпроса дали министърът на правораздаването може да желае предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор.

" В пълномощията на министъра на правораздаването по член 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се опцията да прави предложение за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията? ", гласи цялостният въпрос, заложен от служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов.

Припомняме, че проф. Стоилов направи предложение към Висшия правосъден съвет мандатът на основния прокурор Иван Гешев да бъде преустановен, като показа претекстове за това. Предложението обаче беше отхвърлено като неприемливо от Висш съдебен съвет, което провокира и нуждата на пояснение на наредбата от Конституционен съд. Разпоредба, която всеобщо съгласно юристите у нас е пределно ясна и безапелационна - министърът има това пълномощие.

" Становищата, които са постъпили по делото досега, с доста редки изключения - тези на прокуратурата и Висшия правосъден съвет, са в посока, че министърът на правораздаването несъмнено има пълномощие да внесе искане за прекратяването на мандата на основния прокурор”, уточни пред ФАКТИ някогашният длъжностен министър на правораздаването.

" Виждаме по какъв начин към този момент близо шест месеца Конституционният съд бавеше произнасянето по един обикновен съгласно мен въпрос - дали министърът на правораздаването може да желае отстраняването на основния прокурор. В прав текст в Конституцията е написано, че може да го направи във връзка с всеки прокурор. Този проблем пред конституционните съдии е доста по-елементарен от юридическа позиция, в сравнение с въпросът с поданството на Кирил Петков. По хипотетични за мен аргументи, за разлика от сръчността, която демонстрираха в делото против Кирил Петков, тук удължаваха мъката и даваха време на Гешев за отдих. Като нищо ще излязат и с някакво глуповато решение, обвързвано с разделянето на управляващите или други сходни абстракции, че министърът на правораздаването не може да желае премахване. Свидетели сме по какъв начин Конституционният съд безусловно си играе с Конституцията ", счита обаче.

Ако Конституционния съд постанови, че правосъдният министър може да желае отстраняването на основния прокурор, актуалният министър на правораздаването Надежда Йорданова ще има опция да внесе ново искане във Висш съдебен съвет. За сходно нещо намекнаха в изявленията за ФАКТИ както, депутат от " Демократична България ", по този начин и, депутат от " Продължаваме промяната " и ръководител на непрекъснатата парламентарна Комисия по конституционни и правни въпроси. Самата министър Йорданова също съобщи, че приготвя иск за освобождението на Иван Гешев, като разясни, че материалите за желае са събирани от разнообразни сигнали. Такъв сигнал е този на гражданско съдружие " БОЕЦ " по проблема.

" Положително решение на Конституционния съд би дало опция на министъра на правораздаването да упражни това свое право, като повдигне още един път дебата за успеваемостта в работата на основния прокурор, неговите нарушавания на служебните отговорности и за дейностите му, уронващи престижа на правосъдната власт, какъвто спор по този начин и не се състоя във Висш съдебен съвет при предходния опит да се изиска предварително преустановяване на мандата на основния прокурор от министър Стоилов ", уточни Милен Матеев пред ФАКТИ.

" Разбира се, министърът на правораздаването ще внесе ново искане за предварително преустановяване мандата (б.р. след решението на КС). Хипотезите са две. Едната опция е, че актуалният състав на Висш съдебен съвет ще се произнесе позитивно по това искане, което не е доста оптимистично от позиция на състава. Другата опция е след осъществяване на нужните структурни промени или най-малкото след избора на напълно нов състав на Висшия правосъден съвет, Висш съдебен съвет дефинитивно да вземе решение, с което освобождава господин Гешев ", изясни доцент Славов пред медията ни.

Докладчик по делото е арбитър Филип Димитров. Заседанието ще стартира в 10:00 часа. Освен по повод отстраняването на основния прокурор, решението на съда ще отговори още на въпроса дали министърът на правораздаването може да желае отстраняването на ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР