Утаракханд и Химачал Прадеш: Повече дъжд, по-малко сняг превръщат Хималаите в опасни

...
Свлачища и внезапни наводнения убиха десетки в хималайския регион на
Коментари Харесай

Свлачища и внезапни наводнения убиха десетки в хималайския регион на Индия този месец, погребвайки домове и сгради. Някои части на Непал и Пакистан също са претърпели щети. Експертите казват, че проливните дъждове, заедно с неотслабващото строителство, често предизвикват бедствия в екологично крехкия регион. Но към това се добавя необичайно увеличаване на валежите, което прави терена още по-опасен. Кореспондентът на BBC за околната среда Навин Сингх Кадка съобщава.

Ново проучване установи, че в планините по целия свят, включително Хималаите, сега се наблюдават повече валежи на височини, където в миналото е валял предимно сняг.

Промяната е направила планините по-опасни, казват учените, тъй като повишените температури не само носят дъжд, но и ускоряват топенето на снега и леда. Дъждовната вода също разхлабва почвата, което води до свлачища, каменопади, наводнения и потоци от отломки.

"Нашите открития предоставят няколко линии доказателства, демонстриращи предизвикано от затоплянето усилване на екстремни валежи на голяма надморска височина, по-специално в доминираните от сняг региони на Северното полукълбо“, се казва в проучването, публикувано през юни в списание Nature. в съответствие със специален доклад на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) през 2019 г., в който се казва, че снеговалежите са намалели, поне отчасти поради по-високите температури, особено на по-ниските височини в планинските региони.

Хималайските опасности никой не е мониторинг

В момента има повече случаи на екстремни валежи под формата на валежи дори на голяма надморска височина и през всички сезони, казва Самуел Морин, изпълнителен директор на Националния център за Метеорологични изследвания във Франция и един от авторите на специалния доклад на IPCC.

Това е главно защото изотермата от нула градуса, нивото на замръзване, при което валежите падат като сняг, се е преместила на по-висока височина поради глобалното затопляне

"В резултат на това тези [планински] региони се считат за горещи точки, които са уязвими към висок риск от екстремни валежи и свързаните с тях опасности от наводнения, свлачища и ерозия на почвата," се казва в проучването.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР