Устройствата, с които нагли таксиджии напомпват сметките на клиентите си,

...
Устройствата, с които нагли таксиджии напомпват сметките на клиентите си,
Коментари Харесай

Евродиректива слага край на измамите с цените на таксиметровите превози

Устройствата, с които нагли таксиджии напомпват сметките на клиентите си, ще могат да се употребяват най-малко до другото лято.

Причината е, че процесът по замяна на електронните таксиметрови апарати върви постепенно, а над 20 000 от тях би трябвало занапред да бъдат създадени. 

След като години наред страната не можеше да се пребори с помпите в такситата, а хиляди жители бяха мамени с цената на курса си, евродиректива обърна посоката, поставяйки условие касовият уред да отпечатва начален час на транспорта. Това прави помпите неизползваеми за разлика от в този момент, когато апаратите регистрират единствено крайния час на курса. Причината е, че при разполагаем начален и краен час, лидерът не би могъл да „ напомпа “ време за престой в тапи и по кръстовища, каквато е практиката в този момент.

Съгласно закона умните апарати трябваше да бъдат въведени от 8 юли 2022 година Това обаче не се случи заради мудната връзка сред Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “, Национална агенция за приходите, Държавната организация по метрология и механически контрол, Българския институт по метрология и производителите на апарати. „ Дълго време те не можеха да се обединят към куп механически елементи. Ние няма по какъв начин да почнем да произвеждаме нови апарати, без да има ясно написани параметри “, разясниха за „ Телеграф “ от една от огромните компании, производители на касови устройства у нас.

Сега браншови организации от таксиметровия бранш желаят депутатите да отсрочат актуалната към този момент просрочена дата до 7 юли 2024 година Ако това се случи скоро след началото на есенната сесия на Народното събрание, браншът ще може да се оборудва с новите устройства. Ако депутатите се забавят обаче, времето може и да не стигне и да се наложи нов период – 1 януари 2025 година „ Към момента към 11 000 устройства са ъпгрейднати и сертифицирани по отношение на новите условия. Остават още толкоз, които са остарели модели и би трябвало да се подменят. Новите обаче занапред би трябвало да се произведат “, изясни за „ Телеграф “ Кирил Ризов, ръководител на съюз „ Такси “. Апаратите костват сред 400 и 500 лева броя – пари, които водачите ще би трябвало да платят.

Тайните помпи надуват сметката, като усилват времето за престой по тапи и светофари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР