Устройствата обикалят по график районите, за да може всеки да

...
Устройствата обикалят по график районите, за да може всеки да
Коментари Харесай

16-а РИК кани пловдивчани на тренировка за машинния вот

Устройствата обикалят по график регионите, с цел да може всеки да опитва по какъв начин работи техниката за изборите на 11 юли



Пловдивчани ще могат авансово да тестват по какъв начин се гласоподава машинно на 11 юли. В 16-а Районна изборна комисия чакаха през вчерашния ден устройствата да бъдат доставени от компания „ Сиела”. За Пловдив са изпратени три машини за образование на жители и членове на СИК. Заявка за пробен избор е направена и от 17-а РИК за Пловдивска област. Успоредно двете комисии вземат решение с общините къде да бъдат инсталирани първите машини.

Ед​ин от вари​антите е апаратите да се сложат в кметствата, с цел да може демонстрацията за жителите да се провежда за по два дни във всеки от регионите. „ Предстои да обсъдим тази вид с Община Пловдив и да вземем решение, откакто уточним кои пространства са подобаващи за образование на гласоподавателите, жела​ещи авансово да видят по какъв начин се пуска бюлетина на машина ", сподели Спас Шуманов, ръководител на 16-а РИК.

Устройствата са същите, каквито бяха поставени съвсем във всички секции в Пловдив на предходните парламентарни избори, само че тогава множеството пловдивчани избраха класическата хартиена бюлетина.

„ Хората да не се тормозят от машинното гласоподаване, а и секциите ще бъдат заредени с хартиени бюлетини, ако устройството излезе от строя”, увери Шуманов. Гласуването лишава най-много две минути и става с плас​тик, който се слага в устройството по сходство на дебитна карта. На екрана се изписва " Гласувай ", натискаш бутона и се появява бюлетината. Кликваш на номер, който си избрал, и потвърждаваш. Разпечатката от вота се сгъва и се слага в урната, както и елементарна бюлетина.

Членовете на секционните комисии, над 4000 в Пловдив и още толкоз в региона, ще се образоват в 13-а палата на Панаира, където от понеделник ще се местят двете ​районни комисии. За 16-а РИК ​- Пловдив са избрани 3-та и 7-а палата, изясни Шуманов.

По-слаб интерес към изключителните избори от страна на хора с физически увреждания регистрираха този път от Община Пловдив. Мобилни секции се разкриват в три региона - „ Централен”, „ Северен” и „ Южен”. Условието, заложено в Избирателния кодекс, е да има над 10 гласоподаватели, с цел да се образува секция. В " Източен”, „ Западен” и „ Тракия” няма задоволително заявки, по тази причина ще ги обслужват СИК-овете на другите три региона, увери представителят на 16-а РИК Гергана Николова.

На предходните избори в Пловдив бяха разкрити 5 мобилни секции за хора с тежки увреждания, тъй като молбите бяха съвсем двойно повече.

Вкъщи ще носят урни и на карантинираните, в случай че има задоволително заявки. И на тези избори ще важат строги противоепидемични правила. Маските ще са наложителни, изключително откакто у нас се записаха случаи на индийския вариант.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР