Устойчивият туризъм отдавна не е мъждееща се на хоризонта неясна

...
Устойчивият туризъм отдавна не е мъждееща се на хоризонта неясна
Коментари Харесай

Екскурзии с кауза или как да подкрепим опазването на дивата природа в България

Устойчивият туризъм от дълго време не е мъждееща се на хоризонта неразбираема цел. У нас поредност от планове и начинания от години проповядват така наречен “бавно пътешестване “ с най-малък въглероден отпечатък, щадящо околната среда и в поддръжка и на локалните общности. “Хората от много време обичат да работят с предумисъл и с идея , това ги кара да се усещат пълноценни и потребни. И това е една от аргументите да стартираме да предлагаме така наречен екскурзии с идея, ориентирани към предпазване на българската природа ” – споделя Светослав Велков, шеф на столичен туроператор, профилиран точно в този тип ексцентрични пътувания.




За задачата към пакетната цена на съответната екскурзия се включва и сума за подаяние, която туроператорът превежда на локална природозащитна организация. Средствата, които се събират от туристите са по-скоро алегорични, само че те разпространяват разнообразни дела, признава Светослав и прибавя: “Хората, които пътуват с нас са подготвени да дават спомагателни средства за отбрана на българската природа, даже не непосредствено на природозащитни компании, а на туроператор като нас, който по-късно разпределя тези средства “.




До момента по този метод са били финансирани редица начинания. Сред тях са обезпечаване на осведомителни табла в естествен парк “Беласица “, поддръжка на план за развъждане на червенобузи костенурки на Студентски клуб “Скорец “, финансиране на начинания на Фонда за дива флора и фауна и прочие




Но екскурзиите с идея нямат единствено финансово измерение , по-голям, съгласно Светослав, е техният чисто учебен резултат:

“Обикновено дестинациите, които посещаваме са по-слабо познати и имат потребност от разпространение. Така, локалните добиват повече убеденост в това, което оферират като услуги, както и горделивост, че са значително неповторими.



Туристите следят птици и други диви животни, срещат се с бита и културата на тези общности , а пък хората в даден регион осъзнават, че би трябвало да съхраняват това благосъстояние и че сполучливо могат да го развиват като туристически артикул . ”

Остров Персин на река Дунав, за който Радио България ви описа наскоро, е една от дестинациите с идея, съчетаваща по забавен метод история и природа. Хората идват тук най-много, с цел да следят птици, измежду които и огромната колония от къдроглав пеликан.

Сега ни следва екскурзия с идея до дунавския град и също в село Нова Черна , където туристите ще дегустират качамак по локална рецепта. Правили сме екскурзии в Кресненското дефиле. Там има огромно многообразие от птици и растения. Обикновено употребяваме като водачи локални природозащитници, които познават региона и по завладяващ метод го показват на туристите. Нашето обръщение към хората е да се интересуват от природата, тъй като колкото повече се интересуват от нея, толкоз повече ще я ценят и пазят ” – сподели в умозаключение Светослав Велков.



Снимки: Светослав Велков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР