Установените стойности не крият риск за ползването на водите за

...
Установените стойности не крият риск за ползването на водите за
Коментари Харесай

След спора с Активни потребители: РИОСВ откри краткотрайно, но неопасно замърсяване в морето в Царево и Китен

Установените стойности не крият риск за използването на водите за къпане и не постановат да бъдат подхванати ограничения за предписание на краткотрайна или непрекъсната възбрана за къпане , допълват оттова.

" Видно от посочените резултати, открива се съществуване на Ешерихия коли и Ентерококи освен в зоните за къпан е, които са били обект на проучване от Софийски университет " Свети Климент Охридски " и Асоциация " Активни консуматори ". Всички открити резултати досега и за предходните години са оповестени на интернет страницата на РЗИ - Бургас ", се показва в известия от пресцентъра на екоинспекцията в Бургас.

През този летен сезон по Южното Черноморие не е открит резултат, изискващ въвеждането на забрани и ограничавания. Органите на държавния здравен надзор с изключение на за съществуване на Ешерихия коли и Ентерококи организират и проучвания за Салмонела и Неаглотиниращ холерен вибрион, като досега не е открито съществуване по тези два индикатора.

В началото на тази седмица РЗИ - Бургас и Асоциацията " Активни консуматори " взеха взаимни проби от няколко плажа по Южното Черноморие, за които от асоциацията изнесоха данни, че са нечисти. Първите бяха взети от " Попския плаж " край Царево, за който неправителствената организация заяви, че е нечист с Ешерихия коли 40 пъти над нормата. На 18 август Министерството на здравеопазването популяризира своя позиция, в която уточни, че не приема за правилни данните от направеното проучване на морската вода, осъществено от асоциацията. От здравното министерство изрично отхвърлиха обществено оповестените данни и обявиха, че се манипулира публичното мнение.

При вземането на последните проби от плажа край Царево доктор Павел Харизанов от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Бургас заяви, че данните на " Активни консуматори " са неточни , защото незабавно след публикувания от тях сигнал, представители на РЗИ са взели проби от морската вода, които посочили тъкмо противоположното - естествена среда на морската вода за къпане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР