Установена е цялата дейност на организираната престъпна група, отговорна за

...
Установена е цялата дейност на организираната престъпна група, отговорна за
Коментари Харесай

Сарафов: Мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително, наблъскани като в консерва

Установена е цялата активност на проведената незаконна група, виновна за нещастието с камиона-ковчег. До момента има шестима обвинени в присъединяване в ОПГ, каналджийство и подкрепяне на нелегално прекосяване на границата. Организаторът на групата е арестуван за 72 часа.

 

На двама от обвинените - водачът и неговият асистент са повдигнати обвинявания за причиняване на гибел по несъобразителност на повече от едно лице. За шестият от обвинените е разгласен за търсене и за него е издадена Европейска заповед за арест, тъй като през вчерашния ден откакто новината се е популяризирала от медиите, той е напуснал страната.

 

Това стана ясно на взаимен брифинг на Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор по следствието и шеф на Национална следствена служба, Христо Кръстев, представител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, шеф на ГДНП, както и Асен Меджидиев, длъжностен министър на опазването на здравето. В брифинга присъединяване взе и основният прокурор Иван Гешев, съобщи Българска национална телевизия.

 

Според резултатите от експертизите излиза наяве, че мигрантите са починали вследствие на задушаване поради това, че са били свити и наблъскани в тайника на камиона. Умирали са постепенно и трудно - сред 30 и 60 минути.

 

Борислав Сарафов изясни, че брифингът е в необятен формат сред разнообразни институции, с цел да покажат, че са единни и имат твърдата решителност да работят дружно, с цел да пресекат каналджийската активност. Часът на брифинга е определен за 16.00 часа, тъй като тъкмо в 16.00 часа през вчерашния ден е получен сигнала за случая.

 

За 24 часа в Министерство на вътрешните работи е свършена голям по размер работа. Извършени са десетки разпити на очевидци, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях към този момент са подготвени.

 

" За 24 часа успяхме да установим цялата незаконна активност на тази група ", сподели Сарафов.

 

Работено е освен по породената гибел на мигрантите, само че по откриване и документиране на незаконната активност на групата, която прави каналджийство на мигранти.

 

" Става въпрос за ОПГ, която прави каналджийство като приема мигрантите от границата с Турция, която се пресича доста елементарно благодарение на елементарна стълба, и благодарение на камиони с разнообразни тайници прекарва мигрантите от турската граница до околност към сръбската граница. Точните местоположения от къде да вземат мигрантите и къде да ги закарат се получава от приложението Телеграм от ръководителя на групата ", сподели Сарафов.

 

Крайната дестинация на мигрантите е главно Англия, Германия и Франция. За прекосяването си заплащат сред 6-7 хиляди евро, които се заплащат по метода " хавала ". Българските каналджии взимат част от тази сума. Шофьорите получават единствено по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят е взимал сред 500-1000 евро на човек.

 

Тайниците каналджиите приготвят сами, оборудвани са и с фолио, което не разрешава рентген да засече топлината на телата. Групата се състои от 6 индивида.

 

Какво се е случило през вчерашния ден?

 

Около 7.30 часа сутринта двамата водачи, които са обвинени към този момент, са отишли с камиона-кончег в околност до турската граница, посочена от местоположението в Телеграм, от там са качили 52- ма индивида от мъжки пол, на забележима възраст от 13-14 години до 33 години. На нито един от мигрантите не се знае същинската идентичност, тъй като те нямат документи в себе си. Мигрантите са качени в тайниците, само че малко след " Траянова врата " се е чуло от каросерията на комиона мощен тътен.

 

В местността към село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, водачите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, само че и мъртви мигранти. В този миг те са изоставили камиона и мигрантите и тръгнали да бягат към родните си места в Бургаско.

 

До момента са направени 18 правосъдно медицински експертизи - заключението е, че мигрантите са починали вследствие на асфикция - задушаване от привършване на кислорода в затворено пространство, както и от позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а придвижванията им на гръдния панер и корема са били мощно лимитирани, което е довело до кислородна непълнота. Пострадалите са умирали постепенно, трудно и дълготрайно - сред 30 и 60 минути умира всеки от тях, посочи Сарафов.

 

Той съобщи, че ще бъдат безкомпромисни и няма да се поколебаят да разплетат тази верига и да работят по всички каналджийски групи. 

 

" Вероятно би трябвало да се намерения и по увеличаване на защитата на границата ", сподели още Сарафов.

Той посочи още, че в камиона са качени прекалено много мигранти, като предходни пъти са чаквани до 35 мигранти. Стана ясно също, че групата работи от предходната година и камионът прави най-малко по два транспорта месечно, сподели Сарафов.

Атанас Илков, шеф на ГДНП сподели, че досега са арестувани 7 лица за закононарушението, като за 4 от тях имат безспорни доказателства. Изрази вяра за бъдещи законодателни промени, които ще доведат до по-сериозни санкции.

Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев сподели, че на потърпевшите 34 индивида е предоставена здравна помощ. 27 от тях са настанени в 5 лечебни заведения.

Към момента 19 души остават в лечебни заведения. Освободени през днешния ден са 8 души и множеството от тях са настанени в държавната организация по бежанците на " Военна рампа ", където им е възложен психолог, дежурен доктор, облекла и храна.

В момента в " Пирогов " има трима души, които през вчерашния ден са били интубирани. Двама от тях са екстобирани. Контактни са и няма заплаха за живота им. Посетени са даже от посланика на Афганистан. Има и двама души в реанимация и още 5 души в отделението с неприятни индикатори в кръвната картина.

В болница " Св. Анна " остава един човек в реанимация, който е контактен. В " Токуда " има четирима, които са постоянни. Още 4 души са настанени в Министерство на вътрешните работи болница, само че също са в устойчиво положение.

 

Националната следствена работа показа детайлности по следствието на нещастието с камиона-ковчег, открит край софийското село Локорско.

 

18 мигранти, измежду които едно дете, бяха открити мъртви в тайник на транспортното средство. 34-ма бяха настанени в болница. Трима от потърпевшите са в тежко положение.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР