Успяхме да финализираме и да подпишем споразумението с Европейския инвестиционен

...
Успяхме да финализираме и да подпишем споразумението с Европейския инвестиционен
Коментари Харесай

Министър Пулев: Подписахме споразумение с Европейския инвестиционен фонд за 360 млн. лв. подкрепа за българските предприемачи

Успяхме да завършваме и да подпишем съглашението с Европейския капиталов фонд (ЕИФ). По него с нов запас от 360 млн. лева, под формата на дялови принадлежности, ще се поддържат родните бизнесмени. Това заяви министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев нощес по време на Двадесет и деветата гала по връчване на премиите " Банкер на годината ", проведена от вестник " Банкерь ", оповестиха от пресцентъра на Министерството.

Изказването му бе във връзка решението на Министерския съвет да утвърди плана на съглашение сред държавното управление на Република България и ЕИФ за 180 млн. евро по Плана за възобновяване и резистентност. Чрез документа ще се ползват три финансови инструмента в сферите на нововъведенията, растежа и климатичната индиферентност и цифровата промяна. Правителството упълномощи и министърът на нововъведенията и растежа подписа съглашението с ЕИФ и се ангажира да съблюдава разпоредбите за държавна помощ и отговорностите, които България е поела по Плана за възобновяване и резистентност.

По време на церемонията министър Пулев посочи, че служебният кабинет работи на цялостни обороти, като добави, че с помощта на взаимната работа с вицепремиера Пеканов и други отраслови министри бяха обезпечени над 14 милиарда лева европейски средства по осем утвърдени стратегии от Европейски Съюз. Напомняме, че в това време, късно нощес, Европейска комисия утвърди и деветата европейска стратегия за България в размер на още 2,14 милиарда лева – " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (2021-2027), чиито ръководещ орган е в Главната дирекция ЕФК към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Така утвърдените средства от Европейска комисия в границите на мандата на служебния кабинет стават над 16 милиарда лева по девет стратегии.

МИР към този момент има утвърдени от Европейска комисия две стратегии за новия програмен интервал с общ бюджет 5 милиарда лева " По новоодобрената стратегия за конкурентоспособност (ПКИП), с бюджет от 3 милиарда лева сме на път да подпишем съглашение с Фонда на фондовете. По него 1.2 милиарда лева пресен запас ще влезе във Фонда и ще си партнираме с банки и финансови институции посредством дългови и дялови принадлежности в поддръжка на дребните и междинни предприятия и предприемаческата екосистема “, съобщи Пулев. Подписването на съглашението е основно изискване за второто заплащане по Плана за възобновяване резистентност (ПВУ).

По думите му, ПВУ е отворен и работи, а ползата на компаниите е доста огромен. " Благодарението на напъните на вицепремиера и сътрудниците министри успяхме да получим утвърждение от Европейската комисия за първото заплащане по ПВУ, което е в размер на към 2,7 милиарда лв., безплатни средства “, подсети още той. Пулев акцентира, че единствено по линия на МИР по ПВУ ще бъдат отворени общо 4 процедури за близо 600 млн. лева за българския бизнес. По към този момент отворените ограничения от август до момента са подадени над 7 хиляди плана. " Предстои да си взаимодействаме с банковата сфера и финансовите институции, с цел да канализираме по най-чистия и транспарантен метод тези утвърдени средства към бизнеса и дребните и междинни предприятия “, добави той.

Министърът на нововъведенията и растежа заяви, че в Българската банка за развиване към този момент има нов метод на директни диалози с работодателски и браншови организации, основни браншове като туризма и селското стопанство, общини, Българската фондова борса и банкови сътрудници, с цел да може ББР да проработи в осъществяване на мандата си да поддържа дребните и междинни предприятия и да контролира районните несъответствия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР