Успеваемостта в лечението на острата лимфобластна левкемия сред деца достига

...
Успеваемостта в лечението на острата лимфобластна левкемия сред деца достига
Коментари Харесай

До 90% е успеваемостта в лечението на левкемиите при децата у нас - Здраве

Успеваемостта в лекуването на острата лимфобластна левкемия измежду деца доближава до 90 %, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Добрин Константинов, шеф на Клиниката по детска клинична хематология и онкология към болница „ Царица Йоанна- ИСУЛ “.

Днес се отбелязва Международният ден за битка с детските злокачествени болести.

Не се регистрира растеж в честотата на детските злокачествени болести в България , увери проф. Константинов и уточни, че честотата им е 16 на 100 хиляди детско население. По думите му индикаторите за България са сходни на индикаторите в останалите европейски страни. Децата със злокачествено заболяване минават по-леко през лекуването на заболяването спрямо възрастните поради неналичието на други обременености в детския организъм, сподели още лекарят.

Проф. Константинов уточни като предизвикателство неналичието на фрагменти, изключително на медицински сестри, работещи в региона на лекуването на детските онкохематологични болести . Обучението ни е на високо равнище, само че липсват искащи да работят тази мощно прочувствена и тежка работа, добави той.

Честота на детските злокачествени болести

Няма доста повишаване на броя на децата, наранени от злокачествени болести , има статистически съмнения, които ги одобряваме за естествени и те не демонстрират повишаваща се наклонност. Показателите в България не се разграничават от тези в останалите европейски страни, като честотата приблизително е 16 на 100 хиляди детско население. Най-често измежду децата се срещат острите левкемии и лимфоми, които са към половината от злокачествените болести, засягащи деца. Останалите са така наречен солидни тумори. 

Прилаганите в България лечения са изцяло съобразени с интернационалните стандарти за лекуване на тези болести, като ние сме част от една мрежа, акцентира професорът.

Известен % от пациентите демонстрират устойчивост към лекуването, като това се основава на генетични и биологични фактори. В тези случаи нормално се ползва различно лекуване, което е новаторско, а даже и в някои случаи е пробно. Това към момента е труднодостъпно в страната ни, само че и в света единствено в най-специализираните центрове се организира сходна високотехнологична терапия. Това е нещото, което от време на време ни кара, по медицински показания, да насочваме наши пациенти към тези центрове, разяснява проф. Константинов.

Утвърдените у нас лечения на онкологичните болести са безвъзмездни . Има самостоятелни случаи, за които се счита, че е нужна пробна терапия, за която даже няма доказателства, само че се постанова по една или друга причина. Такава терапия може да остане незаплатена от страната, уточни експертът.

Успеваемостта в лекуването на острата лимфобластна левкемия, която е най-често срещаното онкологично заболяване измежду децата, за последните 30 години от близо 50 % доближи съвсем 90 %, сподели той.

Защо се появява злокачествено заболяване

Има генетична предиспозиция, т.е. подготовка в генетичния материал, в генетичната информация на всеки човек, която по някаква, не всеки път ясна причина, се отключва и се основават условия за развиване на злокачествено заболяване, тъй че всяко злокачествено заболяване е самостоятелно. В този смисъл не можем нито да предричаме, нито да сме безусловно точни в прогноза или в съпоставяне на обособените случаи. Има и деца, които се раждат с някакъв израстък, изясни лекарят.

Дълготрайните наблюдения демонстрират, че има окончателно изцеление , сподели още лекарят. Имаме пациенти, които от дълго време са възрастни и имат фамилии и деца. Има риск от рецидив на болестта, това е коварността му, само че той понижава с годините, добави проф. Константинов пред Българска телеграфна агенция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР