Успешното справяне с личните или семейните финансови въпроси безспорно започва

...
Успешното справяне с личните или семейните финансови въпроси безспорно започва
Коментари Харесай

7 стъпки за изготвяне на личен месечен бюджет

Успешното справяне с персоналните или фамилните финансови въпроси несъмнено стартира от умелото балансиране на желанията и действителните потребности от една страна и съществуващите и евентуалните приходи от друга. Става дума за установяване и уточнение на вашите доходи и разноски в някакъв обозрим и удобен за оценка интервал.

Добре е да стартираме с правенето и по-късно със спазването на месечен бюджет. За задачата ви предлагаме някои препоръки и седем практични стъпки за процеса по основаване на подобен бюджет, като за по-голямо улеснение можете да си извършите подобаваща таблица в Excel.
 Снимка 423893
Източник:

1. Направете главен проект за разноските

На първо място, е належащо да се изготви, най-малко почти, главен проект за междинните разноски по категории. Ако към този момент знаете какъв брой харчите по главните разходни пера е добре, главният ви проект ще се основава на това.

Ако в никакъв случай не сте записвали разноските си преди този миг и сте едва насочени в това какъв брой пари ви трябват за превоз, храна, облекла, жилище или друга категория - не се безпокойте! Започнете с догатки. Не се опасявайте да вършиме неточности! Бюджетът е гъвкава система, която е основана, с цел да можете по-добре да се ориентирате и елементарно да я адаптирате към изменящите се условия.

Ето за какво не е толкоз значимо незабавно да композирате " непогрешим " бюджет, който ще е акуратен до стотинка. Важното е значимо да започнете да бюджетирате, да планирате, да управлявате финансите си, да си внушавате навика да анализирате разноските и да се фокусирате върху дадените параметри.
 Снимка 347867
Източник:

2. Определете значимите събития за идващия месец

След като сме съставили рамката на бюджета, започваме да " нанизваме " спомагателни детайлности по него) Помислете какви тематични и специфични събития ви чакат идващия месец? Те могат да бъдат:
рождени дни на близки членове на фамилията (т.е. разноски за празненства и подаръци); празнични мотиви на другари и сътрудници (разходи за подаръци); значими събития на работното място запланувани пътувания
Планирайте и други такива събития в допълнение и предвидете нужните разноски.
 Снимка 631715
Източник:

3. Определете сезонните действия и обвързваните с тях разноски

След това би трябвало да помислим за дейностите, които ще би трябвало да се създадат през идващия месец според от сезона.

Например, промяна на гумите на колата, предаване на зимните връхни облекла на химическо почистване и така нататък

Генерално сезонно разчистване или настоящ ремонт по жилището

Начало на образователна година, разноски за зимна или лятна почивка

За тези и други сезонни действия предвидете нужните разноски в съответните месеци.

4. Добавете разходна позиция " Непредвидено "

И тук стартира магията на бюджетирането. Много хора се оплакват, че без значение по какъв начин планирате разноските си, те въпреки всичко ще бъдат повече, в сравнение с са възнамерявали да създадат. Винаги има някакви форсмажорни условия, за които не сме подозирали преди месец. Лошата вест е, че е неизкоренимо! Невъзможно е постоянно да знаете всичко авансово какво ще се случва от самото начало. Добрата вест е, че до момента в който непредвиденото не може да бъде планувано, е допустимо да се планува, че непредвиденото ще се случи.

Просто да прибавим в допълнение разходно перо към бюджета си, което ще назовем " Непредвидено ". Това ще бъде един тип защитна мрежа, ако бюджетът ни бъде надхвърлен.

Колко пари би трябвало да се вложат в това разходно перо? Това зависи от степента меродавност и размера на вашия бюджет, вашия опит в планирането и в живота като цяло. Например, имате доста високо равнище на подробност на планирането, имате спестявания и застраховки за разнообразни цели, имате богат опит и разбори за минали години, по кое време и какъв брой съм похарчил, тъй че степента на " прогнозиране " е доста висока за вас. Така че заделете релативно доста малко за непредвиденото, единствено 3-5% от общия бюджет.

Ако занапред стартирате да се занимаване с персоналното ви финансово обмисляне и бюджетиране, съветът е да отделите най-малко 15% за тази цел.
 Снимка 518277
Източник:

5. Направете проект за базовия приход

Това е нещо, което доста хора не помнят! По някаква причина нормално се счита, че най-важното е да се възнамеряват разноските. Но най-важното е да не забравяме, че имаме приходи и те също би трябвало да бъдат планувани, оценени и следени, до момента в който се трансформират и порастват.

Помислете какъв приход планирате да получите през идващия месец. Помнете освен главната заплата, само че и разнообразни заплащания, бонуси и други спомагателни приходи и така нататък

Освен това не е ненужно да си направете уголемен лист с варианти за евентуални източници на приходи, към който да се обръщате с желанието да реализирате набелязаните или да откривате нови финансови благоприятни условия.
 Снимка 572623
Източник:

6. Коригиране на бюджета от недостиг към остатък

Дотук сме създали цялата значима подготвителна работа! Сега можем да стартираме процеса на премахване на неточности и пригаждане, с цел да доведем бюджета си до идеала, т.е. остатъка. Най-вероятно, незабавно щом сравните разходната и приходната страна, ще видите, че разноските надвишават приходите! Не се паникьосвайте, всичко е наред!

Задачата е, че в случай че не е допустимо да се усилят приходите, е належащо да се преразгледат разноските по подобен метод, че да се усъвършенстват разноските и да се " вместят " в размера на плануваните доходи. Не използвайте в тази ситуация думата " икономисване ", " оптимизация " е тъкмо това, от което се нуждаете.

Например, в храненето, можете по-добре да помислите върху менюто и системата за закупуване на артикули, с цел да не харчите спомагателни пари непотребни покупки или закуски в кафенета.

В превоза е належащо да се намерения за логистиката и вярното разпределение на времето, тъй че да имате по-малка потребност от поръчка на такси.

Свободно време - има голям брой приложения, където можете да намерите забавни варианти за вашите ползи на рационални цени, с малко старания да намерите и изберете най-хубавия вид.

Внимателно преминете през категория по категория и се уверете, че бюджетът ви се трансформира в остатък: т.е. приходите ви би трябвало да надвишават плануваните разноски. И колкото по-голяма е тази разлика, толкоз по-добре!
 Снимка 403400
Източник:

7. Определете размера на спестяванията

И последната стъпка в поредност, само че ПЪРВА Пожарна охрана ВАЖНОСТ! Това е, което би трябвало да постигнете с персоналния си месечен бюджет и да управлявате финансите си - образуването на вашия капитал и спестявания.

След като сте балансирали портфолиото си и сте го създали остатък, би трябвало да сте наясно какво ще вършиме с разликата. Не забравяйте, че вашите пари не са тези, ще дадете на доктор, треньор, в магазина за храна и облекло и така нататък Вашите пари са единствено парите, които ще запазите и ще накарате да работят за вашето финансово благоденствие!

Можете да похарчите разликата в бюджетния си остатък за следните варианти:
Формиране на фонд " Резервен " и " Стабилизационен фонд " Инвестиции в акции и облигации Инвестиции в обучение на децата Образуване на първична вноска за покупка на неподвижен парцел и др.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР