Успешно приключиха тестовете за издигане на знамето на 111-метровия Пилон

...
Успешно приключиха тестовете за издигане на знамето на 111-метровия Пилон
Коментари Харесай

Издигат официално знамето на Пилон Рожен“ с тържествена церемония на 13 юли

Успешно завършиха тестванията за издигане на знамето на 111-метровия Пилон „ Рожен “ в Родопите, оповестиха от Фондация „ Наследство в бъдещето “. Техническите проби бяха в продължение на три дни в разнообразни часове и метеорологични условия. Оптималното издигане на трибагреника с повърхност от 1110 кв. м до върха на пилона е с дълготрайност сред пет и седем минути.

Официалното издигане на националния байрак на Република България на 111 метра височина ще бъде в 21.00 ч. на 13 юли, ден преди началото на Роженския събор. Съборът ще се организира през идващите три дни - от 14 до 16 юли.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме на 13 юли ще стартира в 18.00 ч. с осъществявания на фолклорните ансамбли „ Родопа “ и „ Тракия “. В тържествения театър от 19.00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, елементи от „ История славянобългарска “ на Паисий Хилендарски, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, песни за България в осъществяване на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „ Ваня Монева “. Специална стратегия, отдадена на българското знаме, от 20.00 ч. ще показват Гвардейският внушителен духов оркестър и Представителният отбор на Въоръжените сили.

Националният байрак ще бъде импортиран от 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално сдружение „ Традиция “, „ Родолюбие “ и „ Бага-Тур “. След издигане на знамето вечерта ще продължи с шоу-заря, осъществяване на „ Моя страна, моя България “ от деца с български генезис от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания, както и деца от България на възраст сред 7 и 11 години. Ще има и българско хоро, оповестиха още от фондацията.

Монументът на българското знаме е отдаден на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона символизира територията на България от 111 000 кв. км. В основата му има плоча с гравирани завещания от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите генерации.



Инициативата за извисяване на националния байрак на Роженските поляни е на Фондация „ Наследство в бъдещето “, а планът се осъществя посредством Национална дарителска акция „ България заслужава! “, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

На 19 юни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оповестиха, че поземленият парцел, където се строи 111-метровият Пилон „ Рожен “ не попада в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии. Проверката беше направена от специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян по сигнал на „ Сдружение за дива природа Балкани “.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР