Успехът на приложението за безплатна търговия с акции Robinhood обиколи

...
Успехът на приложението за безплатна търговия с акции Robinhood обиколи
Коментари Харесай

Най-богатият българин влезе в Клуб 10 млрд. долара

 Успехът на приложението за безвъзмездна търговия с акции Robinhood обиколи огромните американски медии и профилираните бизнес издания по целия свят. Компанията притежател на приложението беше оценена на над 11 милиарда $ след следващия кръг на финансиране от вложители и по този начин се подреди измежду най-успешните стартъпи.

Зад компанията стои Владимир Тенев, по-известен в Съединени американски щати като Влад Тенев. Роденият в България бизнесмен е съосновател и изпълнителен шеф на компанията.

Първите години от живота си Владимир Тенев прекарва в България. Самият той споделя в изявление за Business Insider, че татко му е преподавал стопанска система в България, а след рухването на комунистическия режим отпътува в Съединени американски щати, където да продължи образованието си. Това се случва през 1991 година, когато Владимир е на 4 години. Година по-късно родителите взимат и сина си в Съединени американски щати.

И двамата родители на Владимир Тенев са работили за Световната банка над 25 години и го окуражават да влезе във финансовата промишленост. Той приключва математика в Станфордския университет и става докторант в Калифорнийския университет. През 2011 година напуща университета и взе участие в основаването на две финансови компании в Ню Йорк.

През 2013 година дружно със своя сътрудник от Станфорд Байджу Бат основават компанията Robinhood. Едноименното приложение става налично за публиката през 2015 година Начинанието стартира, по думите на Тенев, за да " демократизира финансите “ посредством търговия с акции без комисионни за всяка трансакция и чрез мобилно приложение, което я прави налична за всеки човек със смарт телефон.

Двамата създатели на Robinhood виждат опция да основат артикул, който да е предопределен за поколението Y – хора, родени сред 1980 и 1995 година " Целта беше да създадем елементарен за потребление артикул, който е предопределен за мобилни устройства и натъртва на удобството на потребителя “, изяснява пред Си Ен Би Си Бат. Философията на Robinhood се популяризира и след други компании за търговия с акции.

" Имаше доста хора, които не имаха вяра в нас. Трябваше да почукаме на доста порти. Но бяхме непреклонни “, споделя пред Business Insider Влад Тенев. Сега приложението има над 10 милиона регистрирани консуматори, чиято междинна възраст е към 30 години. Компанията печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си и предлагането на заеми, с които потребителите да могат да търгуват.

Robinhood обаче е под съществено наблюдаване от американските регулаторни органи, написа Си Ен Ен. Причината е, че приложението даде достъп на млади вложители до финансови принадлежности, нормално употребявани единствено от опитните играчи на пазара.

Преди няколко месеца беше обявено за самоубийство на 20-годишен студент вложил през платформата, а за причина се счита фактът, че неправилно е схванал, че дължи 730 000 $. След случилото се Robinhood разгласи, че може да понижи достъпа до по-сложните варианти за клиентите си и че ще усъвършенства потребителския си интерфейс. Компанията разгласи и проекти да създаде просветителни принадлежности, осведоми " Свободна Европа ".

Въпреки това и без значение от рецесията, обвързвана с пандемията от COVID-19, през последните месеци потребителите на Robinhood се усилиха доста, а цената на компанията набъбна до 11,2 милиарда $.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР