Условията за работа в Катар са се подобрили в последните

...
Условията за работа в Катар са се подобрили в последните
Коментари Харесай

Условията за работа в Катар остават неблагоприятни въпреки подобрението

Условията за работа в Катар са се подобрили в последните 10 години, само че към момента остават неподходящи.

Шест дни преди началото на международното състезание по футбол, западният свят продължава да се тревожи от обстановката в страната хазаин на Мондиала. Представители на разнообразни организации, с които Българска национална телевизия се свърза извънредно, подлагаха на критика, за следващ път, нарушаването на човешките права в азиатската страна.

Над 1.5 млн. служащи, или към 95% от работната ръка в страната помогнаха на Катар да усъвършенства инфраструктурата си, включително 7 чисто нови стадиона, летища и високоскоростни пътища. В процеса вземат участие най-вече мигранти от Индия, Непал и Бангладеш. Отношението към тях обаче е безпределно притеснително.

" Преди 10 години изискванията бяха доста неприятни. Те не можеха да подобрят работата си. Паспортите им бяха иззети и не можеха да напущат страната. Не получаваха и заплатите си в точния момент. Спяха на ужасни места, работеха в тежки условия и над допустимите часове. В последно време законите се трансформираха и се вкараха в приложимост промени. Има смяна, само че не е задоволителна. Системата " Кафала " слага служащия изцяло под властта на работодателя. Правителството на Катар се опита да смекчи действието на " Кафала " през 2020 година, само че сега огромният проблем е използването на новите закони. Системата " Кафала " не съществува по закон, само че на процедура тя работи с цялостна мощ ", показа за Българска национална телевизия съоснователят на Fair Square Никълас МакГийън.

През февруари 2021 година " Гардиън " разгласява потресаващи данни за 650 000 служащи, изгубили живота си в Катар през последното десетилетие. Емирството признава за 37 смъртни случаи на строителните площадки.

" Количеството на смъртните случаи в Катар е рекордно. Те използваха хиляди - милиони хора, с цел да изградят инфраструктурата си за това състезание. Може да се каже, че доста служащи дадоха живота си, с цел да го има този шампионат. Толкова доста ненужна гибел. Това се случи последните години в Катар и е недопустимо ", добави той.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР