Усложнената в световен план епидемична обстановка и предприетите на територията

...
Усложнената в световен план епидемична обстановка и предприетите на територията
Коментари Харесай

Обработване на данни, свързани със здравето на служителите, по време на пандемията от COVID-19

Усложнената в международен проект епидемиологична конюнктура и подхванатите на територията на Република България противоепидемични ограничения против разпространяването на ковид (COVID-19) слагат голям брой въпроси пред работодателите, като постановат демонстрация на еластичност и бърза акомодация. В подтекста на пандемията работодателите са сложени пред тестването да намерят баланс сред гарантиране на предварителната защита против вируса и продължение на работа на предприятието, при съблюдаване на всички нормативни условия, касаещи активността му.
Обработване на персонални данни, свързани със здравословното положение на чиновниците
Обработването на персонални данни, свързани със здравословното положение на физическите лица, се смята за култивиране на „ специфични категории персонални данни “, което предпоставя по-висока степен на отбрана заради сензитивния им темперамент. Обработването на данни по отношение на телесната температура на служителя, както и събирането на информация за съществуване на признаци като болки в гърлото, кашлица и други, съставлява култивиране на специфични категории персонални данни, към които работодателите следва да се отнасят с нараснало внимание.

Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година по отношение на отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни и по отношение на свободното придвижване на такива данни и за анулация на Директива 95/46/EО (Общ правилник по отношение на отбраната на данните или GDPR) не разрешава обработването на данни, свързани със здравословното положение на физическите лица, с изключение на в няколко лимитативно изброени в член 9, § 2 хипотези. Изключенията, които биха могли да обосноват култивиране на данни на чиновниците в подтекста на пандемията, са следните:
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР