Усложнената ситуация с проливните дъждове и наводненията в Северозападна България

...
Усложнената ситуация с проливните дъждове и наводненията в Северозападна България
Коментари Харесай

Сложна остава ситуацията с пороите и наводненията в Северозапада

Усложнената обстановка с проливните дъждове и наводненията в Северозападна България продължава.

Премиерът Николай Денков ще взе участие персонално в съвещанията на регионалните спешни щабове във Враца и в Монтана по-късно през днешния ден.

Обстановката в област Враца последователно се възстановява. В региона е оповестено отчасти бедствено състояние в общините Враца, Криводол и Хайредин , както и в пет мездренски села, оповестява БНР.

В община Хайредин, където се очакваше приливна вълна поради следено изпускане на язовир " Огоста ", нощта мина умерено. Кметът Тодор Алексиев изясни, че разливите на река Огоста са в ниската част на селото, в открити терени, и не основават заплаха. Превантивно бяха, само че те към този момент са се върнали по домовете си.

Бил е наводнен пътят за Козлодуй, водата към този момент се е оттекла и равнището на реката спада.
 Бедствено състояние и евакуация на хора в Хайредин Обновена
Бедствено състояние и евакуация на хора в Хайредин

Заради проливните дъждове и следеното изпускане на язовир " Огоста "

Понижава се равнището на река Скът край борованското село Нивянин, където също имаше разливи.

В другите обитаеми места, където оповестено отчасти бедствено състояние поетапно се отстраняват вредите от пороите. След прекосяването на дъждовната вълна обстановката в района не е сериозна.

Междувременно стана ясно, че придошлите води на реките Добра река и Бълъклия е затворен основният път в сектора сред разклона за село Горна Малина и село Саранци.

Под вода са ливади и аграрни площи, а основният път се е трансформирал в мътно езеро. Движението е отбито през село Байлово. Техника работи на място. Очаква се до няколко часа пътят да бъде отворен.

От Българския Червен кръст показват, че са в непрекъсната връзка със своите локални структури, които са в връзка с виновните институции в засегнатите общини.

Представители на БЧК оказват помощ на терен на засегнатите от наводненията в областите Монтана, Видин, Враца и София-област. Извършва се оценка на вредите и се дава най-необходимото.

От запаса на регионалните препоръки на БЧК за бедствия са раздадени минерална вода, подкрепителни закуски, почистващи препарати.
 Преляла река заля мост в Етрополе
Преляла река заля мост в Етрополе

Други реки в страната са с нараснало равнище

Предоставени са 500 литра вода за три детски градини в Етрополе.

Пет тона почистващи, перилни и миещи препарати, дезинфектанти, както и облекла от Централния запас са предоставени посредством Областния съвет на БЧК в Монтана на Берковица и други наранени обитаеми места.

В петък са раздадени почистващи и хигиенични материали на повече от 50 фамилии. Поддържа се непрекъсната връзка с локалната власт, кметове и дирекция " Социално подкрепяне " за установяване потребностите на потърпевшите от наводнението съгласно оценка на потребностите.

За село Лиляче в област Враца са предоставени постелъчно долни дрехи, одеяла и облекла.

Дейностите на терен не престават. БЧК следи ситуацията и е в подготвеност да активизира спомагателен запас от бедствения си запас за подкрепяне на най-нуждаещите се.
 Правителството дава помощи на потърпевшите от наводненията Обновена
Правителството дава помощи на потърпевшите от наводненията

Продължава отводняването и почистването на засегнатите райони
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР