Усложнената епидемиологична обстановка в държавите от Балканите и в цяла

...
Усложнената епидемиологична обстановка в държавите от Балканите и в цяла
Коментари Харесай

СЗО: Влошаването на ситуацията в Европа е заради неспазване на мерките

 Усложнената епидемиологична конюнктура в страните от Балканите и в цяла Европа е обвързвана с неспазването на ограниченията за отбрана от COVID-19. Необходим е засилен надзор от страна на управляващите, разяснява представителят на СЗО в Белград.

Властите в Албания, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Хърватия, Черна гора и Косово записват растеж на заболелите и умрелите от ковид след намалелия брой случаи през юли и август, отслабването на ограниченията и частичното отваряне на границите, заяви РИА Новости.

Сериозната епидемиологична обстановка, с която се сблъскват специалистите, се отнася и за цяла Европа. Важно е всички страни да реагират на обстановката с съответни здравни ограничения, координирано и уверено. Това включва инспекция на хипотетичните случаи, определяне на възможна връзка сред тях, карантина за контактните лица, съблюдаване на отдалеченост, в случай че не се носят маски, съблюдаване на правила за хигиена, поучават от СЗО.

Причината за утежняването на обстановката с ковид е неспазването на ограниченията от страна на жителите, изключително по време на отмора, по стадионите, в нощните клубове, религиозните обекти, на празници и по време на всеобщи събирания. Профилактиката на инфекцията и контролът върху нея се трансфораха в съществено предизвикателство за няколко страни, означават от организацията.

Отварянето на учебните заведения също се трансформира в предизвикателство, само че е нужна стъпка за образованието, социализацията на децата и неравенството. От СЗО приканват за усилване на ограниченията, с цел да се сведе до най-малко рискът от заразяване на учениците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР