Усилията за евакуиране на повече цивилни от опустошения украински пристанищен

...
Усилията за евакуиране на повече цивилни от опустошения украински пристанищен
Коментари Харесай

Евакуацията от Мариупол отново спря на фона на интензивни боеве в Източна Украйна

Усилията за изтегляне на повече цивилни от разрушения украински пристанищен град Мариупол отново бяха блокирани в понеделник и стотици хора останаха в капан в стоманодобивния цех " Азовстал ", последният опорен пункт на съпротивата против съветската блокада, предава Ройтерс.

Не е ясно какво е предизвикало прекъсването, макар че градски чиновник сподели по-рано, че съветските сили в неделя са възобновили обстрела на завода, откакто колона от рейсове е потеглила.

Тежкото състояние на цивилните, хванати в капан в Мариупол, който бе подложен на седмици на интензивни бомбардировки, преди съветските сили да завладяват по-голямата част от него, е в центъра на филантропична рецесия, провокирана от тримесечната война.

Смята се, че хиляди са били починали, а тези, които към момента се намират в, чиято мрежа от бункери и тунели обезпечава заслон, остават без вода, храна и медикаменти.

" Ситуацията се трансформира в образец за същинска филантропична злополука ", сподели украинският вицепремиер Ирина Верещук.

Други градове в Източна Украйна бяха подложени на интензивни съветски бомбардировки. Руски ракетен удар удари основен железопътен мост през устието на Днестър, западно от пристанищния град Одеса в югозападна Украйна, оповестиха управляващите.

трябваше да дойде в следения от Украйна град Запорожие, на 230 км северозападно от Мариупол, в понеделник.

Но градският съвет съобщи, че рейсовете към момента не са стигнали до контрактувания пункт за взимане, което опонира на по-ранен отчет, че те към този момент са тръгнали. Съветът прикани евакуираните да останат на място. Въпросните цивилни са от самия град, а не от стоманодобивния цех " Азовстал ".

Възрастна гражданка, съпроводена от дребни деца, сподели, че оживелите са останали без храна. " Децата постоянно желаят да ядат. Знаете ли, възрастните могат да чакат ", сподели тя.
 Украйна през днешния ден: Затишие преди стихия?
Украйна през днешния ден: Затишие преди стихия?

По цялото направление в Донбас остава горещо след релативно спокойна нощ

Силите на съветския президент Владимир Путин в този момент управляват съвсем целия град Мариупол на Азовско море, който свързва следената от Русия територия на запад и изток. Москва съобщи предходната седмица, че е и вместо това ще го блокира. Но бомбардировките не престават.

" Вчера, незабавно щом рейсовете потеглиха от " Азовстал " с евакуираните, незабавно стартира нов обстрел ", сподели пред украинската телевизия Петро Андрюшченко, асистент на кмета на Мариупол.

Руската войска заяви, че 126 души са напуснали Мариупол в безвредни конвои през уикенда от стоманодобивния цех и други региони в посока на следения от сепаратистите Донецк. От тях 57 са избрали да останат в този регион, до момента в който останалите са решили да заминат за украински територии, се споделя в известието.

Руските военни в този момент се концентрират върху сломяването на съпротивата в южната и източната част на Украйна, откакто не съумяха да завладяват Киев в първите седмици на войната.

Руският външен министър Сергей Лавров сподели в неделя, че Москва желае единствено да подсигурява сигурността на рускоговорещите украинци в източната част на страната и не слага като изискване за мир президентът Владимир Зеленски да се съобщи.

" Нашата цел не включва промяна на режима в Украйна ", сподели Лавров в изявление, оповестено на уеб страницата на външното министерство на Русия.

Украинските военни оповестиха в понеделник, че съветските сили се пробват да завладяват източния град Рубежне и приготвят нахлуване против Северодонецк.

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай сподели, че трима души са били убити при обстрел през последните 24 часа.

Най-тежките конфликти се водят към град Попасная, западно от следената от Русия регионална столица Луганск. Обстрелът е бил толкоз мощен, че " даже не са могли да приберат телата на починалите "

" Дори не желая да приказвам какво се случва с хората, които живеят сега в Попасная, Рубежне и Новотошковске. Тези градове просто към този момент не съществуват. Унищожиха ги изцяло. "

В Русия, южен район, граничещ с Украйна, сподели губернаторът Вячеслав Гладков. Причината за гърмежите не е ясна, само че Кремъл упрекна Украйна в осъществяване на трансгранични офанзиви. Гладков сподели, че няма потърпевши.
 Светът след войната: Три сюжета
Светът след войната: Три сюжета

Руската инвазия в Украйна провокира резултат на доминото, който ще промени трайно европейския ред, а съгласно някои даже и световния
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР