Усилията на руското ръководство да създаде условия за продължителна война

...
Усилията на руското ръководство да създаде условия за продължителна война
Коментари Харесай

ISW заговори за руска офанзива през 2023 година

Усилията на съветското управление да сътвори условия за продължителна война против Украйна не изключват подготовката за евентуални решителни стратегически дейности през 2023 година - приказва се за допустима последваща огромна атака.

Това се показва в разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Експертите показват, че " решителните стратегически дейности " на Руската федерация през 2023 година могат да се проявят в няколко вероятни направления на деяние , които не се изключват взаимно.

Сценарий 1: Мащабно съветско нахлуване в Луганска област

Възможно е съветските сили да се опитат да извършат огромна атака в региона на Луганск. Според публикацията на ISW цялостното завладяване на Донецка и Луганска област остава публична военна цел на Кремъл и е измежду най-постижимите, въпреки и доста сложни, цели на Русия, защото от логистична позиция Донецка и Луганска област " са териториите, които Руската федерация може да завземе най-лесно ".

От 2022 година насам съветските сили пренасочват спомагателни сили към Луганска област и правят други значими действия, които съгласно ISW биха могли да поддържат нахлуване в региона. Експертите не престават да считат, че е малко евентуално съветските войски да проведат атака в Южна Украйна, в Херсонска или Запорожка област. Река Днепър разделя фронтовата линия в региона на Херсон и съставлява съществено затруднение за маневриране.

Руските ешелонирани полеви укрепления в Херсонска област и обширните минни работи в Запорожка област демонстрират, че съветските сили отдават приоритет на отбранителните интервенции в двете области, се споделя в обявата.

Сценарий 2: Руска отбранителна интервенция за погром и потребление на украинската контраатака

В края на 2022 година Русия реалокира обилни военни елементи от южното (Херсонско) направление в Луганска област и основава полеви укрепления в Луганска област, както и в съветските Белгородска и Курска област. Анализаторите виждат доста признаци, че украинските сили се стремят към контранастъпление през 2023 година, което не е загадка. Русия се стреми да си обезпечи окупираните територии в Донбас и да избегне друго доста проваляне, като да вземем за пример проваляне в Харковска област или евакуиране от Херсон. И двете събития са значими и подкопават съветския морал и усещането за способността на съветските сили да подсигуряват постигането на по-големите си цели - цялостната " демилитаризация и денацификация " на Украйна, както ни споделя Кремъл.

Възможно е съветските сили да се опитат сполучливо да отхвърлен контранастъпление на ВСУ и да лишат Украйна от самодейността, като унищожат забележителна част от механизираните сили на украинската войска. Според анализатори, в случай че Руската федерация успее да предприеме сходни дейности, това може да разреши на съветските сили да развият контранастъпление, с цел да употребяват дезорганизираните и изтощени украински сили.

Алтернатива на огромна съветска атака

ISW добави, че съветските сили може да се приготвят за огромна настъпателна интервенция или, различно, за по-мащабна " деструктивна офанзива ", друга от национална атака.

Индикаторите биха могли също по този начин да поддържат контраофанзива, с цел да се възползват от контранастъплението на ВСУ, което съветските сили чакат да спрат.

Сценарий за повторна офанзива от Беларус

Според анализаторите на ISW най-опасният проект за деяние за съветска атака в Северна Украйна към този момент остава малко евентуален. Въпреки това Кремъл обезпечава еластичност при планирането и евентуално ще разшири съветското военно наличие в Беларус в интервала, предхождащ плануваното огромно обучение (което вероятно може да поддържа бойна операция) през септември 2023 година

Експертите прибавиха, че Кремъл евентуално ще изпрати спомагателни сили в Беларус в границите на ученията " Запад-2023 " и " Щит на съюза-2023 ", които се чака да се проведат през септември 2023 година

Партньорите и съдружниците би трябвало да продължат да оказват поддръжка, с цел да може Украйна да нанесе цялостно проваляне на съветските сили на бойното поле.

" Западът ще би трябвало да помогне на Киев в дълготраен проект, даже в случай че съветската атака се провали през 2023 година, защото Кремъл към момента се приготвя за продължителна война ", споделят анализаторите.

В отчета на ISW се показва, че Москва не се е отказала от максималистичните си цели макар колосалните жертви и неуспехи на бойното поле.

" Руските военни видимо резервират въздействие върху хода на войната, макар своите недостатъци, и интензивно приготвят почвата за огромни интервенции, когато войната навлезе във втората си година ", предизвестяват специалистите.

Ето за какво, акцентира Институтът за проучване на войната, страните от антипутинската коалиция би трябвало да работят бързо и да не се двоумят при вземането на значими решения.

Анализаторите показват, че Русия не е постигнала оперативните си цели по време на войната: не е съумяла да превземе Киев, Луганска и Донецка област, да задържи Харковска област или Херсон, а ракетният гнет, ориентиран към енергийната инфраструктура, не е деморализирал украинското общество.

Въпреки това съветският президент Владимир Путин не се е отказал от максималистичните си цели и в този момент, съгласно анализатори, трансформира главните аспекти на войната.

Как се е трансформирал методът на руснаците към войната
Кремъл засилва напъните си за създаване на краткосрочни и дълготрайни сили Руските военни резервират активизирания личен състав за бъдещо потребление, което е отклоняване от първичния метод на Кремъл да изпрати необучени мобилизирани мъже на фронта през есента на 2022 г. Русия се пробва да възвърне отбранителната си индустриална база. Путин трансферира контрола върху военните дейности в Украйна под контрола на Министерството на защитата и назначава началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за командващ театъра на интервенциите. Кремъл усилва резервирането на съветското осведомително пространство в поддръжка на войната.
Ключови моменти във военните старания за 15 януари :
Украински публични лица прецизираха, че на 14 януари съветска ракета Х-22 е блъснала жилищна постройка в град Днепър, при което са починали минимум 25-30 цивилни. Украински публични лица обясниха неточната информация, че украинската противовъздушна защита може да е предизвикала разрушаването на постройката, като означиха, че Украйна няма опция да смъква ракети X-22. Собственикът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин награждава своите военни с медали за завладяването на Соледар, като евентуално се пробва да показа завладяването на Соледар като достижение на " Вагнер ", а не като взаимно изпитание с съветските въоръжени сили, както твърди съветското министерство на защитата. Украинският общоприет щаб заяви, че украинските войски са отблъснали съветските сухопътни офанзиви край Макеевка и Билоховка, Луганска област. Руски " боен сътрудник " заяви, че съветските войски прекарват джипове на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) от Русия в Луганска област, евентуално с цел да бъдат употребявани в бойни интервенции. Руски източници оповестиха, че съветските войски са приключили прочистването на Соледар и са атакували украинските позиции северно, западно и югозападно от селището. Украински източник заяви, че на 15 януари съветските войски са завзели мина западно от Соледар, покрай Дворечия. Руските войски не престават да нападат Бахмут и регионите на север, изток, юг и югозапад от града. Руските сили реализират незначителни териториални триумфи югозападно от Бахмут, покрай Андреевка. Серхий Хлан, член на Херсонския регионален съвет, съобщи, че съветските войски са нараснали наличието си в окупираната Херсонска област и там са пристигнали част от силите на групировката " Вагнер ". Ръководителят на съветската окупация на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че възобновяване на моста над Геничешко-Арабатската коса е подобрило логистиката на Русия в окупирания район. Съобщава се, че съветски военнослужещ е взривил граната в постройка, в която са били ситуирани съветски бойци в Белгородска област. Руски източник заяви, че при детонацията са починали трима и са ранени 10 мобилизирани бойци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР