Усилията на Русия да пренастрои търговските потоци и да заобиколи

...
Усилията на Русия да пренастрои търговските потоци и да заобиколи
Коментари Харесай

Руските вносители излизат от ступора, но се озовават в...

Усилията на Русия да пренастрои комерсиалните потоци и да заобиколи глобите поради войната в Украйна не могат да компенсират срутва на вноса, който осакатява стопанската система ѝ, написа Bloomberg, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Един от най-ярките резултати до момента е, че за първи път Беларус, прилежаща на Русия страна, която Путин употребява, с цел да помогне за нашествието, през април изпревари Германия - стопанска система, която е над 60 пъти по-голяма - по стойност на вноса в Русия, сочи разбор на Bloomberg на последните данни.

" Пазарът на процедура се срина " тази пролет, съобщи Андрей Побежимов, началник на интернационалната логистика в SDEK, една от най-големите съветски компании за експресни доставки. " Днес е доста мъчно да се достави товар от Европа, от време на време съвсем невероятно. " Русия затрудни приемането на точна информация за стопанската система си, защото спря да разгласява някои основни статистически данни, в това число подробна разбивка на вноса и износа. Но картината, която се обрисува от данните, предоставени от най-големите сътрудници на Русия, е на преобърнат търговски ред.

Продажбите на Русия от комерсиалните сътрудници, които дружно са осигурявали съвсем половината от вноса ѝ през 2021 година, са намалели с към 40 % през април по отношение на година по-рано, демонстрират изчисленията на Bloomberg. Дори страни като Китай, които не са се включили към Съединени американски щати и техните съдружници в налагането на наказания, понижават доставките на артикули. Военната инвазия в края на февруари зашемети като с камшичен удар съветската стопанска система, която три десетилетия се вплиташе надълбоко в международната търговия. Нейният импорт като дял от брутния вътрешен артикул в годините преди войната е бил доста по-висок, в сравнение с в разрастващи се пазари като Бразилия, Индия и Китай.

Глобалният отпор против войната обаче прекъсна веригите за доставки и накара голям брой интернационалните компании да се отдръпват. Руснаците трябваше да се учат да се оправят сами и да намерят просеки през един нов път, изпълнен с трудности. Трябваше да си набират артикули от различни задгранични снабдители, да претърсват света за нови направления или да намират нови малки врати за преместване на стоките. Според оценки на Otkritie Research цената на вноса през април може да е спаднала до 5 милиарда $, спрямо близо 27 милиарда $ година по-рано.

" Сривът на вноса укрепва настоящата сметка, само че отразява мъчително адаптиране, за което ще е належащо време, с цел да премине през стопанската система. Докато веригите за доставки не бъдат пренастроени, производителите ще се сблъскват със усложнения и виталният стандарт евентуално ще се утежни в допълнение ", споделя Скот Джонсън от Bloomberg Economics. След като търговията с огромна част от Европа пресъхна, Беларус се обрисува като един от главните бенефициенти. Износът ѝ за Русия на артикули, обхващащ от строителни материали до храна за домашни любимци, се е нараснал с повече от 100% през април, измерено в стойностно изражение.

Борис, който има огромна верига супермаркети и заводи в цяла Русия, съобщи, че обработката на заплащанията в началото е била даже по-голямо предизвикателство от доставката на пратките. Вече има задоволително решения за заобикаляне на обстановката, с цел да се подсигурява, че повече колета ще преминат през страната и вносът ще стартира да се възвръща, сподели Борис, който изиска да бъде назван единствено с първото си име, с цел да приказва искрено за бизнеса си.

Дългият път към дъното

Очертава се обаче друга огромна опасност, защото идващия месец в цялостен размер влиза в действие петият пакет от наказания на Европейския съюз. Борис, чиято компания разчита на импорт за към половината от стоките, които продава, чака 5% от продуктите му да изчезнат от рафтовете на магазините. " Паднахме по няколко стъпала, само че това към момента не значи, че сме стигнали до дъното ", сподели той. " Стълбата надолу ще бъде дълга. " Сривът на вноса е една от силите, които деформират военновременната стопанска система на Русия и я тласкат към това, което нейната централна банка назовава " противоположна индустриализация ".

Заводите за коли, в които работят десетки хиляди души, стопираха работа заради липса на съставни елементи, а елементарната хартия стана дефицитна, тъй като производителите нямаха задоволително избелващи средства. Руската централна банка даже чака част от вноса да премине към така наречен " куфарна търговия " или " совалкова търговия ", следена през 90-те години на ХХ век, когато хората всеобщо пътуваха в чужбина, с цел да донесат назад артикули, които да продадат на откритите пазари. В търсене на нови способи за доставка на потребителски артикули от чужбина Fesco, огромен съветски товарен транспортьор, започва нова морска линия сред виетнамските пристанища и своя терминал във Владивосток на тихоокеанското крайбрежие. Други нови начинания на компанията през април включват стартирането на контейнерна услуга сред Истанбул и Новоросийск на Черно море и железопътни транспорти до Западна Европа.

И въпреки всичко, даже съгласно държавното управление, вероятностите са мрачни. Според главната публична прогноза вносът на артикули ще намалее с повече от една четвърт в действително изражение през 2022 година Освен евтините заеми и дотациите за изпитващите усложнения промишлености, държавното управление реагира и с анулация на митата за редица артикули и узаконяване на продажбите на сивия пазар, известни още като успореден импорт.

Според Андрей Голубчик, професор в Руската академия за външна търговия, страни като Турция могат от ден на ден да се трансфорат в канали за импорт. Според него са обновени доставките за Индия и Персийския залив през Иран. " През последните два месеца и половина участниците на пазара излязоха от ступора ", сподели Голубчик. " Първият потрес съвсем е минал. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР