„Усилията на Европейската комисия и държавите-членки трябва да бъдат фокусирани

...
„Усилията на Европейската комисия и държавите-членки трябва да бъдат фокусирани
Коментари Харесай

Момчил Неков: Усилията на ЕК и държавите-членки трябва да гарантират продоволствената сигурност

„ Усилията на Европейската комисия и държавите-членки би трябвало да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност. “ Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков на съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се организира на 24 май в Брюксел, Белгия, по време на полемика за положението на селскостопанските пазари вследствие на нашествието в Украйна.

Той уточни в изявлението си, че България е обезпокоена от продължаващото покачване на цените през последните месеци на главните селскостопански и хранителни артикули под въздействие на покачващите се разноски за произвеждане, като данните за страната демонстрират повишаване на цената на хлебната пшеница с близо 68% по отношение на предходната година по това време, на царевицата за зърно – с 55%, а тази на слънчогледа – с съвсем 63%.

„ Цените на торовете са се покачили три до четири пъти по отношение на миналогодишните си равнища. Производството в отглеждане на животни се свива в дълготраен проект, а добавената стойност непрекъснато пада “, уточни заместник-министърът.

Момчил Неков добави, че през последните месеци така и така текат инфлационни процеси, а разстройствата на пазарите в следствие от войната в Украйна будят терзания, от една страна, за обезпечаването на хранителни артикули на налични цени за българските консуматори, а от друга – за икономическите резултати на земеделските стопанства.

„ В тази тежка обстановка напъните на Комисията и държавите-членки би трябвало да бъдат фокусирани в посока гарантиране на продоволствената сигурност. Запазвайки валидността на задачите на Зеления пакт и произлизащите от него стратегически документи, считаме, че в кратковременен проект те следва да бъдат деликатно преосмислени през призмата на гарантирането на задоволително храни на налични цени за всички жители на Европейски Съюз и запазването на конкурентоспособността на европейските фермери “, сподели Неков.

Съветът на министрите на земеделието разиска на изводи по отношение на високопатогенната инфлуенца по птиците: стратегически метод към развиването на имунизацията като допълващ инструмент за профилактика и надзор. Обменени бяха отзиви по идната на 12 – 15 юни 2022 година в Женева 12-та министерска конференция на Световната комерсиална организация (СТО), разговорът по отношение на бъдещето на опазването на почвите в Европейски Съюз и неговия капацитет да способства за задачите на Европейския зелен пакт, Съобщението на Комисията за План за деяние по отношение на „ Линии на взаимност “ сред Европейски Съюз и Украйна за улеснение на износа от Украйна на аграрни артикули и двустранната търговия.

България поддържа информация от делегацията на Румъния за сложното състояние на бенефициентите, изпълняващи планове, финансирани от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР), вследствие на нарастване на цените на материалите/разходите.

На срещата на земеделските министри беше показана информация от делегацията на Германия за съкращаване на използването на торфен хранителен субстрат в градинарството. В тази връзка заместник-министър Неков уточни, че страната ни кардинално поддържа самодейността на Германия за съкращаване използването на торфен субстрат и потребление на други различни заместители на торфа, само че би трябвало да бъдат налични на налична и рационална за българските производители цена.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР