Усилени пазарлъци вървят в последните дни между саудитския консорциум Аркад

...
Усилени пазарлъци вървят в последните дни между саудитския консорциум Аркад
Коментари Харесай

Руско-саудитски пазарлък за отпушване на Турски поток у нас

Усилени пазарлъци вървят в последните дни сред саудитския консорциум " Аркад " и обединяването с съветско присъединяване " Газово уголемение и развиване в България " (ГРРБ) за разделение на поръчката за построяването на трасето на газопровода " Турски поток " през българска територия. Това научи Mediapool от три източника от държавните и газовите среди.

Ако двата консорциума се схванат, ГРРБ ще отдръпна жалбата си пред Върховния административен съд (ВАС) против избора на " Аркад ", която блокира реализацията на плана най-малко още месец, а държавният газов оператор " Булгартрансгаз " (БТГ) бърза да стартира градежа на 474-километровия сектор от турско-българската до българо-сръбската граница. Причината е, че " Булгартрансгаз " (БТГ) има контракти с съветската " Газпром " и швейцарската МЕТ за транспорт на газ през тази тръба от 2020 година и към този момент закъснява със периода за въвеждане в употреба на мощността с потенциал от близо 20 милиарда куб. м годишно.

Консорциум " Аркад ",съставен от записаната в Саудитска Арабия компания " Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни " и записаната в Италия " Аркад Ей Би Би С.п.А. ", единствен се вмести в параметрите на оповестената социална поръчка за 2.286 милиарда лева без Данък добавена стойност (под 1.140 евро) с оферта от 1.102 милиарда евро без Данък добавена стойност. Предложението на другия кандидат бе за над 1.6 милиарда евро без ДД. ГРРБ е групировка на записаните в Италия " Бонатти С.П.А " и " Макс Щрайхер С.П.А ", и люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България ", която е обвързвана с съветската " Тръбна металургична компания " (ТМК), за която съветски медии писаха още преди оповестяване на търга, че ще е снабдител на тръбите за " Турски поток ".

БТГ обаче декласира " Аркад ", тъй като не била подала в уречения период всички документи за подписване на контракта и дефинира за победител ГРРБ, която пък в това време взела та свалила цената си и по този начин тя паднала с малко даже под тази на саудитците. Това решение на газовия оператор беше обжалвано от " Аркад " пред Комисията за защита на конкуренцията, която се произнесе в негова изгода. Решението на антимонополната комисия обаче се апелира от ГРРБ пред Върховен административен съд, а съвещанието по проблема е планувано за 24 септември.

Преди дни министър председателят Бойко Борисов разгласи, че на 5 септември ще се подпише договорът за построяването на разширението на газопреносната ни мрежа, което той избира да назовава " Балкански поток ". Той не изясни по какъв начин ще стане това в случай, че към момента виси жалбата на ГРРБ в съда. Източници на Mediapool обясниха, че изказването му е било предизвикано от очакване саудитците и руснаците да се схванат за включването на ГРРБ в поръчката и консорциумът да отдръпна жалбата си. Това би разрешило сключване с " Аркад ", за което още от юли са готови документите и от " Булгартрансгаз " разчитаха съдът да реши случая преди лятната си почивка, само че това не се случи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР