US Open, трети кръгГарбине Мугуруса – Петра Квитова 7-5, 3-6,

...
US Open, трети кръгГарбине Мугуруса – Петра Квитова 7-5, 3-6,
Коментари Харесай

Квитова спаси два мачбола и елиминира Мугуруса след трисетова драма


US Open, трети кръг

Гарбине Мугуруса – Петра Квитова 7-5, 3-6, 6-7(10)

Петра Квитова се класира за осминафиналите на US Open след трагична победа над друга двукратна шампионка от Големия шлем – Гарбине Мугуруса. Чехкинята изглеждаше обречена, откакто изоставаше с 2-5 в заключителния сет, само че след това избави два мачбола и реализира зрелищен поврат, нареждайки се измежду най-хубавите 16 в шампионата за повторно през последните три години.

Нейна съперничка в идната фаза ще бъде победителката от мача сред Шиню Уан и първата ракета на домакините Джесика Пегула.

Никоя от съперничките не стигна до брейкпойнт в началните пет гейма, само че по-късно Квитова записа първия пробив в мача след бекхенд уинър по правата и направи резултата 4-2 в своя изгода. Мугуруса обаче увеличи доста качеството на сервиса си, като в това време непредизвиканите ѝ неточности понижиха доста. Това разреши на испанката да възвърне равенството, след което двете си размениха по един сервис гейм за 5-5.

Именно това бе моментът, в който Квитова се пречупи под напрежението. Чехкинята позволи цели три двойни неточности в границите на един гейм и Мугуруса записа нов пробив, който след това затвърди, завършвайки сета с директна точка от сервис за 7-5.

Вторият сет стартира по подобен метод – първият късмет за пробив се откри пред Квитова в шестия гейм, която се възползва от него след чудесно излизане на мрежата. Този път обаче чехкинята бе доста по-солидна в отбранителен проект и това ѝ оказа помощ да затвърди брейка, натрупвайки удобен задатък от 5-2. Двукратната шампионка на Уимбълдъб устоя на натиска на Мугуруса и изравни резултата в мача след 6-3.

Негативното за нея развиване на втория сет обаче не отчая испанката. Напротив – някогашната №1 стартира да се движи доста по-добре по корта и да показва нападателната и динамична игра, която сподели при започване на мача. В същото време Квитова още веднъж стартира да изпитва проблеми на първи сервис, което даде опция на втората ракета на Испания по-лесно да открива надзор върху разиграванията.

Подобно на предходните два сета, първият късмет за пробив пристигна в шестия гейм. Този път обаче той бе осъществен от Мугуруса, която пласира зрелищен форхенд уинър по диагонала. Сервисът на испанката продължи да основава съществени проблеми на нейната съперничка и след ретур в навън на Квитова двукратната шампионка от Големия шлем направи голяма крачка към успеха, затвърждавайки брейка за 5-2.

Чехкинята понижи резултата, след което Мугуруса сподели първи признаци на раздразнителност, допускайки едвам третата си двойна неточност от началото на мача. Последваха две неточности на испанката, които предоставиха брейкпойнт на Квитова. Бившата №2 остана безупречна при възможностите си за пробив, откакто Мугуруса изпрати топката надалеч в навън при опит за офанзива с форхенд и по този начин резултатът стана 5-4.

След осъществения от Квитова пробив атмосферата на мача се промени фрапантно. Чехкинята демонстрираше забележително самообладание в дългите разигравания, до момента в който Мугуруса все по-често изпускаше нервите си и непредизвиканите ѝ неточности зачестиха. На фона на това не бе по никакъв начин изненадващо, че двукратната шампионка на Уимбълдън записа сервис гейм на нула и възвърне равенството в сета.

Мугуруса обаче преоткри правилния темп и си върна водачеството при 6-5, след което реализира поврат от 40-0 и стигна до мачбол. Той обаче бе избавен от Квитова, а малко по-късно испанката пропусна още един късмет да завърши дуела и в последна сметка се стигна до тайбрек.

В него съперничките на няколко пъти си размениха водачеството и се стигна до 10-10, като чехкинята пропусна три мачбола. Директна точка от сервис обаче ѝ даде нова опция да завърши мача, при която Мугуруса изпрати топката в мрежата при опит за бекхенд по диагонала и по този метод Квитова победи с 5-7, 6-3, 7-6(10) след 2 часа и 41 минути на „ Луис Армстронг “.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР