Уругвайската национална кухня е ярка мозайка, в която изненадващо са

...
Уругвайската национална кухня е ярка мозайка, в която изненадващо са
Коментари Харесай

Кулинарна разходка из вкусотиите на уругвайската кухня

Уругвайската национална кухня е ярка мозайка, в която изненадващо са преплетени италианска, аржентинска, бразилска, немска, индийска и даже креолска кухня. Отличителната линия на уругвайските ястия е свежестта на съставките - изключително на зеленчуците и месото. Готвачите в Уругвай нямат визия какво съставляват замразените артикули.

В тази дребна, само че уютна страна има обичаи за приготвянето на националните ястия. Именно тези обичаи сплотяват уругвайците, без значение къде се намират.

И по този начин, дано забележим какво може да опитате в Уругвай, в случай че имате задоволително шанс да отидете там. На първо място в националната кухня на страната се слагат месните ястия и в частност тези от говеждо месо. Освен това в Уругвай избират да готвят месото на открит огън.

Кулинарното прелъщение Asado a la parrilla от дълго време е станало признак на локалната кухня. Приготвя върху специфична решетка, която се поставя под въглените, тъй че месото се трансформира в прелестна и ароматна вкусотия. За приготвянето на това ядене се употребява говеждо, агнешко, локални салами. След като месото се изпече, се поръсва с необикновен уругвайски сос, наименуван salmunera.

Asado a la parilli не е просто ядене, а същински празничен обред, който сплотява на една маса родственици, съседи, другари - това, от своя страна, оказва помощ на всеки да не помни за миг за проблемите. Може би ястието е станало известно по целия свят, само че освен това ядене се тачи толкоз доста в Уругвай. Сега ще ви изброя още няколко кулинарни шедьовъра, които си коства да опитате в тази страна.

- Milenese - пържола в яйце и галета, пържена в мазнина;

- Civita allplato - тъничък телешки стек с нарязани шунка, бекон, яйце, сирене и домати. Сервира се с пържени картофи, зелена салата и майонеза;

- Asado в Уругвай - ребра, приготвени върху дървени въглища с домати, маруля и сос Чимичури;

- Filete uruguayo - пържола, пълнена с шунка и сирене;

- Pasqualino - торта на пластове, в която има спанак, варени яйца, лук, чесън и настъргано сирене mangolta;

- Arroeses - това е ядене, което доста наподобява на испанската паеля.

Уругвайската кухня е същински парадайс за феновете на сладкото. Chakha е неповторим десерт със своя усет, който е кръстен на птиците, живеещи на живописния бряг на уругвайските лагуни и езера. В себе си включва целувки, варено кондензирано мляко, сметана и консервирани праскови.

Друг десерт е флан с дулсе де лече - това е уругвайски сладолед с ядки и плодове, които ще изпълнят деня ви с усмивки и положително въодушевление.

Milahas пък е торта, която доста наподобява на Наполеон.

Alfajor (Алфахорес) са бисквити, пълнени с карамелизирано кондензирано мляко, поръсени с кокос.

Най-разпространената напитка в Уругвай е чаят. На съвсем всеки ъгъл може да срещнете хора с термос под мишница. Известно пиво е също и clerico - коктейл от вино, ликьор, плодов сок, лед. Друг коктейл, прочут там, е Medio - бяло вино, смесено с шампанско.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР