Урсула фон дер Лайен опита да спечели подкрепата на евродепутатите

...
Урсула фон дер Лайен опита да спечели подкрепата на евродепутатите
Коментари Харесай

С обещания за правовия ред и климата Фон дер Лайен опита да спечели евродепутатите

Урсула фон дер Лайен опита да завоюва поддръжката на евродепутатите за кандидатурата си за идващ ръководител на Европейската комисия, като им даде обещание да се концентрира върху насърчаването на върховенството на закона, конкурентоспособността, цифровизацията и битката с климатичните промени, съобщи " Ройтерс ".

" Европейски Съюз е учреден на правила ", съобщи немският политик по време на среща с депутати либерали от групата " Обнови Европа " в първите си обществени мнения, откогато предходната седмица водачите на Европейски Съюз я предложиха за правоприемник на Жан-Клод Юнкер. " Това е основата – ценене на върховенството на закона ", добави Фон дер Лайен. " Европейски Съюз е конкурентоспособност ", акцентира тя, като добави, че изцяло поддържа Европейски Съюз да е въглеродно безпристрастен до 2050 година

Фон дер Лайен изрази вяра, че Англия няма да напусне блока и прикани държавните управления на Европейски Съюз да оставят отворен пътя за еврочленство на страните от Западните Балкани. Тя въпреки всичко акцентира, че " Обединеното кралство би трябвало да реши своята част от нещата за Брекзит ", имайки поради неналичието на изясненост от Лондон какъв тип бъдещи връзки желае с Европейски Съюз.

По думите й Европейски Съюз би трябвало да напредне в промените на единния пазар, да влага в общи отбранителни качества и " да стане по-настъпателен " в позицията си към Съединени американски щати.

Европейският парламент ще гласоподава нейната кандидатура идната седмица. Тя се нуждае от безусловно болшинство от 376 гласа, с цел да бъде утвърдена.

Несигурност

Междувременно ръководителят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент съобщи, че към момента няма решение дали тя да поддържа Фон дер Лайен, съобщи Българска телеграфна агенция. Ираче Гарсия посочи, че през днешния ден в продължение на два часа представители на групата са разговаряли с нея и са й сложили няколко условия.

Гарсия уточни като основни за социалистите въпросите за опазването на околната среда, обществените права, миграцията и тъждество на половете. Искаме феминистка Европа, добави Гарсия. Ще изчакаме отговорите по въпросите, които поставихме и идната седмица ще решим. Ще опитаме идната седмица да имаме обща позиция, разясни тя.

Засега е неразбираемо дали друга група, с изключение на Европейската национална партия, би подкрепила напълно предлагането на Европейския съвет.

Двамата съпредседатели на групата Ска Келер и Филип Ламбертс не дадоха изключително висока оценка за немския политик в понеделник при първия й опит да си обезпечи гласовете им за вота в пленарна зала идната седмица. Германският министър на защитата наподобява " доста кадърен политик ", сподели Келер пред кореспонденти след срещата. " Но от моя позиция това не е задоволително ", добави тя.

За разлика от Фон дер Лайен, която предходната седмица изненадващо бе номинирана за поста от водачите на Европейски Съюз, Келер бе един от " водещите претенденти ", които се предполагаше, че би трябвало да се съревновават.

Предвид съпротивата на доста социалдемократи, поддръжката на Зелените е основна, с цел да успее Фон дер Лайен, която е претендент на дясноцентристката Европейска национална партия, да завоюва безусловно болшинство в Европейския парламент. Ако Европарламентът я отхвърли, Съветът ще разполага с един месец, с цел да предложи нов претендент.

Освен Фон дер Лайен предходната седмица водачите на Европейски Съюз предложиха Шарл Мишел за ръководител на Европейския съвет, Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка и Жозеп Борел за висш представител на Европейски Съюз за външната политика.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (457)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР