Урсула фон дер Лайен идва у нас за откриването на

...
Урсула фон дер Лайен идва у нас за откриването на
Коментари Харесай

Урсула пристига за старта на интерконектора с Гърция

Урсула фон дер Лайен идва у нас за откриването на интерконектора с Гърция. Това удостовери през днешния ден персонално ръководителят на Европейската комисия пред bTV.

" Това е решение за благонадежден източник, който не търси да употребява газа като оръжие ", разяснява тя незабавно след речта си за положението на Съюза пред евродепутатите в Страсбург.

Тонът и посланията в речта на Урсула фон дер Лайен през днешния ден бяха безапелационни – авторитаризмът се изправи против демокрацията ни, само че Путин ще загуби, а Украйна и Европа ще победят.

" Зависимостта ни от Русия ни коства доста скъпо ", сподели тя.

Урсула фон дер Лайен разяснява в този подтекст и опитите на България да възвърне договарянията с " Газпром ". 

" Видяхме през последните месеци, че Путин употребява газа като оръжие. Всички 27 страни членки се съгласиха, че би трябвало да се търсят други източници, разнообразни от съветските, с цел да се освободим от тази взаимозависимост. Това отключи актуалната енергийна рецесия. Причината за енергийната рецесия е войната на Путин в Украйна. Много е значимо да се търсят други възможности. Аз ще бъда в България за откриването на интерконектора с Гърция. Това е положително решение за търсене на надеждни източници, които не употребяват газа като оръжие ", сподели Фон дер Лайен. 

В речта си тя съобщи и че Европейски Съюз ще сътвори стратегически запаси, с цел да избегне спиране на доставките на " сериозни " първични материали за своята индустрия, като редкоземни метали и литий, международното доставяне с които се управлява от Китай, заяви председателката на Европейската комисия, представена от Франспрес.

Литият е значима съставна част за електрическите акумулатори, а редкоземните метали са стратегически съставни елементи за производството на чипове, екрани с течни кристали, за военно съоръжение или уреди за вятърни централи. Фон дер Лайен предизвести, че скоро те ще бъдат по-важни от петрола и газа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР