Уралският нефт днес струва 37 долара за барел. При тази

...
Уралският нефт днес струва 37 долара за барел. При тази
Коментари Харесай

ГЕРБ: Служебното правителство да извърши спешна проверка на цените на горивата

Уралският петрол през днешния ден коства 37 $ за барел. При тази цена литър дизел у нас би трябвало да е под 2 лева, а по бензиностанциите към момента виждаме табелки с цени над 2.50 лева за литър. Служебното държавно управление да направи незабавна инспекция какво се случва с горивата. Това сподели депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на изключителна конференция на партията, заяви БГНЕС.

Добрев сподели, че най-важната тематика за българското общество е тематиката за обезщетенията на бензина и дизела.

„ Законопроектът, който ние предложихме ще разгледаме на следващия ден на второ четене в енергийна комисия и в четвъртък в пленарна зала. Днес цената на уралския петрол е 37 $, цената на брент е 78 $, по време на трите държавни управления на ГЕРБ, когато уралският петрол беше 30-40 $, цената беше под 2 лв., имаме моменти с по 1,50 лева цена. Тук е моментът да се обърнем към служебното държавно управление да ревизира какво се случва с пазара на горива, тъй като още веднъж разликите стават прекомерно огромни “, сподели той.

Добрев изясни, че на бензиностанциите към момента табелите са 2,50-2,80 лева за дизела, а горивото по думите му би трябвало да е под 2 лв.. „ За да сме сигурни, че ще бъде под 2 лв., би трябвало да приемем нашия закон за обезщетенията, с който таксуваме рафинерията Лукойл, събираме единия лев във Фонда за енергийна сигурност и от него през бензиностанциите го връщаме на потребителите “, означи той и изрази вяра законопроектът да получи поддръжка в пленарна зала.

Депутатът на ГЕРБ уточни: Ако не приемем нашият законопроект в четвъртък, „ Лукойл “ ще продължи да прибира по 3 милиарда лева за сметка на българските жители. Не може при цена на уралския петрол при 37 $, бензинът и дизелът да са близо 3 лв., това е безсрамие. Добрев сподели, че тази седмица имат импортирани два законопроекта и два плана на решение и те са в областта на енергетиката. „ Имаме смяна в Закона за енергетиката, който касае ПВУ, имаме план на решение за удължение живота на Марица Изток до 2038 година Защо споделям удължение, тъй като Кирил и Асен го редуцираха. Със 113 стр. от ПВУ записаха, че ще работят и понижат въглеродните излъчвания с 40% на база 2019 година, което значи, че би трябвало да работят едвам 30% от потенциала си. Няма централа, която да работи два месеца през годината, а да заплаща заплати и разноски 12 месеца, както и няма мина, която да добива въглища два месеца, а през останалите 10 месеца да заплаща единствено заплати. Те ритуално убиха българската въглищна енергетика. Ние отменяме това решение, задължаваме Министерски съвет да предоговори проекта, тъй че този ангажимент да отпадне, даже и с риск да ни отрежат някакви пари от проекта, ние считаме, че този ангажимент би трябвало да отпадне, тъй като той би довел в България рецесия сходна на финансовата рецесия от 2009г. Последният план на решение, който е значим е решението за изграждане на 7 блок на АЕЦ Козлодуй и за започване на работа по 8 блок на АЕЦ Козлодуй “, сподели още депутатът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР