Ураганът Харви удари в сърцето на американската енергийна индустрия и

...
Ураганът Харви удари в сърцето на американската енергийна индустрия и
Коментари Харесай

"Харви" удари в сърцето на американската енергийна индустрия

Ураганът " Харви " удари в сърцето на американската енергийна промишленост и се чака да спре за няколко седмици съвсем рекордния рандеман на нефт, написа организация " Ройтерс ".

Фючърсите на бензина скочиха с 7% до най-високото си равнище за последните години на азиатските тържища. Бурята затвори тексаските пристанища и понижи добива на нефт в Мексиканския залив. Недостигът на недопечен нефт, бензин и други артикули ще увеличи цените в световен мащаб още повече.

Щетите занапред би трябвало да бъдат оценени и това ще отнеме дни, може би седмици. На запад от Хюстън, където се намират голям брой рафинерии, петролни, газови и химически фабрики, не престават да падат рекордни количества дъжд. При възобновяването на активността им се чакат пожари и детонации.

Засега федералното държавно управление не е оповестило дали ще достави пазара с нефт и артикули от Стратегическия петролен запас, в който се намират близо 680 млн. барела. Той бе основан през седемдесетте в отговор на ембаргото, наложено от Организацията на страните-износителки на нефт (ОПЕК).

" Досега не сме виждали нещо такова ", съобщи основният изпълнителен шеф на консултантската компания Aon Energy Брус Джеферис. Според него е прекомерно рано да се измерят нанесените вреди. Възможно е рафинериите да останат затворени до един месец, в случай че помпите за източване на вода останат потопени поради наводненията. В някои региони в Хюстън са паднали над 50 л. дъжд на квадратен метър, като се чака преваляванията да продължат.

Фотогалерия: Ураганът "Харви " против Тексас >

Поне четири морски терминала в Корпус Кристи (експортен хъб за Латинска Америка и Азия) са затворени. Exxon затвори втората най-голяма рафинерия в Съединени американски щати в Бейтаун, Royal Dutch Shell Plc спря активност в рафинерията си в Диър парк. Наводненията сред Хюстън и Тексас сити накараха Marathon Petroleum да спре производството на бензин, откакто чиновниците на компанията не са могли да стигнат до работните си места. Дейност продължава най-голямата рафинерия за недопечен нефт в Съединени американски щати в Порт Артър, благосъстоятелност на Motiva Enterprises.

Крайбрежните рафинерии в Тексас сформират една четвърт от потенциала за произвеждане на недопечен нефт в Съединени американски щати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР