Ураганът Дориан, който опустоши Бахамските острови преди да се насочи

...
Ураганът Дориан, който опустоши Бахамските острови преди да се насочи
Коментари Харесай

Ураганът "Дориан" опустоши Бахамите и се насочва към САЩ

Ураганът " Дориан ", който опустоши Бахамските острови преди да се насочи на север около югоизточното крайбрежие на Съединени американски щати, още веднъж е набрал мощ и към този момент е от трета категория по петстепенната канара на Сафир-Симпсън.

Това заяви американската метеорологична работа, представена от " Франс прес ".

Към 6 ч. българско време Дориан се е намирал на към 170 км южно от град Чарлстън, щата Южна Каролина, и се придвижва с 11 км/ч. Скоростта на съпътстващите ветрове доближава 185 км/ч.



По-рано ураганът аргументи гибелта на минимум 20 души на Бахамските острови. Премиерът на островите Хюбърт Минис назова бурята " една от най-големите национални рецесии в историята на страната. "

Когато " Дориан " удари Бахамите, скоростта на ветровете му доближаваше 298 км/ч, отбелязва Би Би Си. Най-силно наранени са островите Абако и Голяма бахама. Възможно е броят на жертвите да се усили, до момента в който избавителните екипи търсят за оживели. Според жителка на град Марш Харбър на Абако на доста места там " нищо не е останало ", а паникьосани поданици разграбват каквото намерят. Друг гражданин изяснява, че водата е стигнала " до врата " му и е останала на това ниво " два или три часа ".

В Южна Каролина губернаторът Хенри Макмастър сподели пред кореспонденти, че " времето за (евакуация) изтича ". Според Националния център е допустимо крайбрежието на щата да се окаже под вода с повишение на равнището до 2.4 м над морското ниво.

Защо Тръмп приказва за Алабама

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп продължава да упорства, че щатът Алабама е съществено застрашен от Дориан, макар че метеоролозите настояват противното, съобщи " Асошиейтед прес ".

Here`s the updated #Dorian storm surge forecast from the 5 pm advisory. The water could reach the following heights above ground somewhere in the indicated areas if the peak surge occurs at the time of high tide. For more details see https://t.co/tW4KeFW0gB@NHC_Surgepic.twitter.com/oCUsc7ulQ0
— National Hurricane Center (@NHC_Atlantic) September 4, 2019

На брифинг в Овалния кабинет в Белия дом през вчерашния ден Тръмп сподели карта на американския Национален център за наблюдаване на ураганите, на която е показано, че ураганът може да премине над Флорида. На картата имаше нарисуван на ръка полукръг, загатващ, че част от Алабама също е изложена на риск.

В неделя Тръмп написа в " Туитър ", че Алабама, наред със Северна и Южна Каролина, както и Джорджия, " най-вероятно ще бъде ударена (много) по-тежко от предстоящото ". В отговор метеорологичната работа на Алабама туитна: " В Алабама #Дориан НЯМА да има никакво влияние. Повтаряме, никакво влияние от Урагана #Дориан няма да бъде усетено в цяла Алабама. Системата ще остане прекомерно надалеч на изток. "

Тръмп обаче продължи да упорства, че Алабама може да пострада от Дориан. Вчера президентът на Съединени американски щати не изясни кой е направил на ръка смяната на картата, която той показа в Белия дом.

" Силата на духа "

Мариан Уилямсън - претендентка за номинацията на демократите за президентските избори през ноември следващата година, която на процедура няма никакви шансове - пък увери, че ураганът Дориан може да бъде отхвърлен със " силата на духа ", съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Бахамите, Флорида, Джорджия, Каролините... Да се молим за всички. Нека милиони от нас видят, че отклоняването на Дориан от крайбрежието не е концепция на луди, а потребление по позитивен метод на силата на духа ", написа в " Туитър " Уилямсън, която е сполучлива писателка и активистка.

 Марш Харбър, Бахамите.
© Dante Carrer, Reuters

Марш Харбър, Бахамите.

След това тя прикани за " две минути молитва, извикване на облици, медитация за тези, които са на пътя на бурята ". Впоследствие Уилямсън изтри този туит, само че той бе препостнат от други консуматори.

Фотогалерия: Ураганът "Дориан " не мърда от Бахамите >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР