Ураганът бе толкова мощен, че на места ветровете издухаха водата

...
Ураганът бе толкова мощен, че на места ветровете издухаха водата
Коментари Харесай

"Ирма" остави без ток 6 млн. къщи и фирми във Флорида

Ураганът бе толкоз мощен, че тук-там ветровете издухаха водата от крайбрежните зони.

Още по тематиката
Евросъюзът отпуска 2 млн. евро за карибските страни, потърпевши от урагана " Ирма "
от Дневник,11 сеп 2017
" Ирма " доближи южна Флорида със скорост на ветровете над 200 км/ч
от Дневник,10 сеп 2017

$20 - $40 милиарда са вредите единствено по застрахованите парцели, сочат прогнози.
" Ирма " остави без електричество близо 5.8 милиона къщи и бизнес обекта в щата Флорида, макар че силата му отслабна от вихър до тропическа стихия. Възстановяването на развалените електропреносни мрежи може да отнеме на някои места седмици.

След като връхлетя щата в неделя като вихър от четвърта категория по петстепенната канара на Сафир-Симпсън, " Ирма " навлезе в понеделник на север в щата Джорджия, където също продължи да провокира вреди и спиране на тока. Ветровете бяха с оптималната скорост от 110 км/ч и сутринта към 152 000 обекта бяха останали без ток, а прогнозите бяха този брой да пораства.

Най-засегната е компанията Florida Power & Light - най-голямата в щата, в която над 3.6 млн. от към 9 млн. клиенти са без електрозахранване. С последствията от бурята се борят още в Duke Energy Corp, Southern Co и Emera Inc. Само за нощта против понеделник за броени часове броят на засегнатите клиенти на Duke доближи 860 000 и скоро евентуално ще надвиши 1 милион. Tampa Electric (част от Emera) заяви за останали без зареждане 300 000 къщи и компании в региона на Тампа, щата Флорида.

За двете нуклеарни централи на FPL няма проблеми, само че превантивно те бяха изключени от мрежата в събота и в понеделник сутринта още не бяха възстановили подаването на сила.

Това е и една от огромните разлики с бедствието в щата Тексас, породено от урагана " Харви " - там имаше съществени наводнения, само че електрозахранването съвсем не бе прекъсвано и по този начин продължиха да работят водни помпи, бензиностанции, лечебни заведения.

В югоизточната част на Съединени американски щати не престават проблемите с горивата - главно поради близо 6.5 милиона души, присъединили се в евакуацията преди " Ирма ". В региона на Атланта, столицата на щата Джорджия, над 13% от бензиностанциите останаха без гориво.

Анализатори на банка Goldman Sachs предизвестяват, че дефицитът в региона ще се задържи известно време, тъй като " Харви " повреди част от рафинериите по брега на Мексиканския залив.

В понеделник няколко града в северната част на Флорида продължиха да страдат от проливни дъждове, предизвикващи наводнения, и приканиха популацията да не излиза по улиците, а да се качи на по-високо място. Тепърва стартира оглед и оценки на разрушенията по местата, където ветровете надхвърляха 200 км/ч. Маями - най-големият град в щата, бе пощаден от най-лошото, само че въпреки всичко има още дни наред да се разчистват паднали дървета, жици и парчета от здания, препречили улици и пътища.

Въпреки че бе оценен като един от най-мощните урагани, регистрирани в Атлантическия океан, " Ирма " не погуби доста хора - единствено четирима починаха, главно поради огромната евакуация и прибирането на близо 200 000 души в солидни убежища.

Бързото намаляване на урагана с навлизането му на сушата поправя надолу и прогнозите за застрахователни загуби, само че те отново остават за милиарди долари. По оценка на AIR Worldwide - компания за моделиране на бедствени обстановки, единствено на застрахованите парцели вредите са за 20 - 40 милиарда $.

Тепърва ще се пресмятат останалите загуби. Международното летище в Маями да вземем за пример остава затворено най-малко до вторник. Само в първия ден на седмицата това значи неосъществени съвсем 3600 полета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР