Ураганът Айрин достигна американския щат Северна Каролин, съобщи агенция Франс

...
Ураганът Айрин достигна американския щат Северна Каролин, съобщи агенция Франс
Коментари Харесай

Ураганът "Айрин" връхлетя Северна Каролина

Ураганът " Айрин " доближи американския щат Северна Каролин, заяви организация " Франс прес ", базирайки се на американски държавни метеоролози. Ураганът е достигнал регион, намиращ се покрай най-южната точка Кейп Лукаут на бариерните острови на щата.

При идването му ветровете на "Айрин " са със скорост 140 километра в час, съобщоха от Националния център за наблюдаване на ураганите. След Северна Каролина съгласно прогнозите ураганът ще премине през Източното крайбрежие, насочвайки се към Вашингтон, Ню Йорк и Бостън.

Общо 2,3 милиона американци по цялото източно крайбрежие на Съединените щати подлежат на евакуация.

Групи български студенти също се намират в региона на урагана. Работодателят им на островите Аутър Банкс в Северна Каролина отхвърлят да ги изтеглят. Други към 100 българи на бригада в Делуеър също към момента се намират в града. Там стихията се чака да удари през нощта. Какво е тяхното положение ще ви разкажем в емисията 20 часа.

"Айрин " в действителност ще бъде исторически вихър. Последиците му ще усетят общо 65 милиона американци, твърди Джей Бейкър, професор от държавния университет във Флорида. С вредите, които нанесе на Бахамите преди дни, ураганът към този момент коства на застрахователите сред 600 милиона и 1,1 милиарда $.

Скоростта на ветровете, носени от урагана "Айрин ", е намаляла в последните часове до 145 километра в час. Метеоролозите го класифицират към този момент като вихър от първа категория по скалата на "Сафир-Симпсън ".

Американските авиолинии анулираха общо 7 хиляди полета по Източното крайбрежие. "Айрин " към този момент доближи брега на Северна Каролина, изключвайки тока на няколко хиляди локални поданици. За посрещане на урагана с ветрове от над 150 км/ч се готвят общо седем щата. В четири от тях е оповестено изключително състояние.

В пристанищата, лечебните заведения, петролните рафинерии и атомните електроцентрали в региона към този момент са задействани проектите за деяние при изключителни обстановки.

100 000 бойци от Националната армия са подготвени да се притекат на помощ, увери министърът на защитата Лион Панета. Президентът Барак Обама прикани сънародниците си да не подценяват наближаващата буря.

“По всичко проличава, че това ще бъде една историческа стихия, макар че не можем да предскажем тъкмо отражението на "Айрин " в идващите няколко дни. Федералното държавно управление прекара последната седмица в съвещания с локалните управляващи, с цел да бъдем по-добре готови. В оставащите часове е времето за жителите на застрашените региони да сторят същото”, сподели Обама.

Ню Йорк ще види вихър, какъвто градът не помни от 70 години. Кметът Майкъл Блумбърг подреди невиждана наложителна евакуация за повече от 300 000 души, които живеят в регионите покрай водата. Днес по обед метрото в града стопира, а летищата затварят. Магазините са полупразни, откакто нюйоркчани се запасяват за дни с вода и храна, акумулатори и други движимости от първа нужда./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР