Управляващото в Италия популистко движение „Пет звезди“ няма да преговаря

...
Управляващото в Италия популистко движение „Пет звезди“ няма да преговаря
Коментари Харесай

„Пет звезди“ замразиха преговорите за ново правителство на Италия

Управляващото в Италия популистко придвижване „ Пет звезди “ няма да договаря за ново държавно управление с опозиционната левоцентристка Демократична партия, до момента в който тя обществено не поддържа ново съдружно ръководство, водено от досегашния министър председател Джузепе Конте, съобщи Ройтерс. Между двете партии наподобява има и спор за постове.

Президентът на Италия Серджо Матарела даде период до сряда (утре) на двете партии да сключат договорка за ново държавно управление. Ако те не съумеят, Матарела ще назначи длъжностен кабинет и ще уточни дата за предварителни парламентарни избори.

Късно в понеделник изглеждаше, че двете партии, които по традиция са политически съперници, са близо до договорка, като Демократическата партия загатна, че е склонила Конте да остане министър председател.

Днес обаче „ Пет звезди “ оповестиха прекъсване на договарянията с остра позиция в контрастност с напредъка от предходния ден.

„ Вчера, след 4 часа диалози, не бе реализирано нищо “, са споделя в изказването. „ Не можем повече да работим по този начин. Или отношението ще се промени, или ще е мъчно. Ще се забележим още веднъж с Демократическата партия, когато тя утвърди преназначаването на Конте “.

Конте, който е безпартиен, само че е непосредствен до „ Пет звезди “, подаде оставка предходната седмица, откакто водачът на „ Лига “ Матео Салвини разгласи, че ръководещата коалиция се е разпаднала и прикани за нови избори.

В понеделник Конте взе участие в срещата на водачите на „ Пет звезди “ Луиджи ди Майо и на Демократическата партия Никола Дзингарети. „ Пет звезди “ се оплакаха нощес, че няма недвусмислена поддръжка от демократите за Конте като министър председател.

Говорител на Демократическата партия упрекна водача на „ Пет звезди “ Луиджи ди Майо, че спъва договарянията с настояването да бъде вътрешен министър и вицепремиер. Според източници в „ Пет звезди “ обаче Ди Майо в никакъв случай не е желал да бъде вътрешен министър, показва Ройтерс.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР