Управляващото мнозинство отнема председателството на Възраждане върху Комисията за контрол

...
Управляващото мнозинство отнема председателството на Възраждане върху Комисията за контрол
Коментари Харесай

Борисов, Петков и Пеевски отнемат Комисията за службите за сигурност от Възраждане

Управляващото болшинство лишава председателството на " Възраждане " върху Комисията за надзор над службите за сигурност.

 

Това излиза наяве от план на решение за изменение и допълнение в Правилника за работа на Народното събрание, засягащи и комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфични разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия.

Проектът на решение е импортиран от водачите на евроатлантическото болшинство Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов, което се вижда на страницата на Народното събрание (НС). 


Предложението е комисията „ да бъде конструирана и ръководена по модела на останалите парламентарни комисии, а точно с избор на ръководител и бройка, образувана на правилото, организиран в член 18, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народно събрание, а точно при съблюдаване на съотношението в числеността на парламентарните групи “, пишат вносителите.

Според в този момент настоящите правила комисията се ръководи на ротационен принцип за една парламентарна сесия по отношение на числеността на парламентарните групи. Формира се на паритетен принцип, както и комисията по конституционни въпроси. С измененията паритетният принцип остава за конституционната комисия.

Авторите на плана за изменение и допълнение на правилника на Народно събрание показват, че " актуалната уредба за метода на съставяне и избиране на управление на комисията за надзор над службите за сигурност, а точно бройка на паритетен принцип и периодично повтаряне на председателството от парламентарните групи, я прави неефективна и неработеща ".

Комисията не организира постоянно своите съвещания, не преглежда и не внася отчети по доклади и законопроекти, а доста постоянно е съзнателно бойкотирана от избрани парламентарни групи за неспособност да се събере кворум и да се организира съвещание по значими и настоящи тематики, аргументират се Борисов, Петков, Пеевски и Атанасов.

Ротацията на председателството води до честа промяна на целите на комисията и поредността на обсъжданите планове за нормативни актове и чувания на избрани структури от службите за сигурност, се споделя също в претекстовете.

" Оставена да действа в този тип, комисията ще бъде в неспособност да одобри нужните законопроекти и да прави периодически чувания по настоящи за страната тематики ", считат четиримата създатели на проекторешението.

В края на предходната седмица ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски разяснява, че ще бъдат взети ограничения да се промени правилникът за работа на Народното събрание, откакто стана ясно, че поради ротационния принцип с гласовете на ПП-ДБ управлението на комисията е отишло при " Възраждане ".

 

" Има огромен скандал - проруската партия " Възраждане " оглави контрола на българските спецслужби. Това е най-големият скандал. Застрашена е националната ни сигурност. Това е отблъскващ пробив в националната ни сигурност ", разяснява тогава Пеевски в коридорите на Народно събрание.

Той изрази учудването си: " Не знам за какво и сътрудниците от евроатлантическото болшинство изобщо не го разясняват. Застрашена е нашата национална сигурност ",

Тази партия, която работи срещу българските ползи, да оглавява нашите спецслужби,това е отблъскващ пробив в нашата национална сигурност, настоя Пеевски.

Председателят на тази комисия има достъп до най-секретната информация, изясни той. И изясни, че до момента " Възраждане " са се държали " като хора, които няма да оглавяват тази комисия, тъй като знаят защо става въпрос и, че са подвластни ".

Настоявам незабавно да вземем ограничения по този случай и управлението на Комисията да се промени. Още през днешния ден ще изготвим корекция в правилника на Народно събрание и ръководителят на тази комисия да се избира съразмерно, а не ротационно, изясни Пеевски.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР