Управляващият орган на Програма Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) даде

...
Управляващият орган на Програма Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) даде
Коментари Харесай

УО на ПРЧР отвори мярката „Родители в заетост“ с конкретен бенефициент Агенцията по заетостта

Управляващият орган на Програма „ Развитие на човешките запаси “ (ПРЧР) даде начало на мярката „ Родители в претовареност “ за програмния интервал 2021-2027 година

Конкретен бенефициент по нея е Агенцията по заетостта, която до 24 ноември ще подаде планово предложение за процедурата, след което ще подпише контракт за нейното осъществяване с Управляващия орган на ПРЧР. Родителите ще могат да аплайват за безвъзмезден детегледач в бюрата по труда след края на тези процедури.

Основната цел на „ Родители в претовареност “ е да сътвори условия за по-добър баланс сред персоналния и професионалния живот на самотни и многодетни родители и на родители с дребни деца. Паралелно с опциите за полагане на грижи за деца ще се оферират и услуги за улеснение на достъпа до претовареност. По този метод ще бъде обезпечена предварителна защита на отсъствието на родителите от пазара на труда.

Процедурата „ Родители в претовареност “ е ориентирана към безработни и търсещи работа родители, както и към работещи родители. По мярката ще могат да аплайват фамилии с деца до 5 година, в това число, които не посещават детски ясли, детски заведения и предучилищни групи, като грижата е позволена до 8 часа дневно. Заявления за кандидатстване ще могат да подават и многодетни и самотни родители с деца до 12 година, които посещават детски ясли, заведения и учебно заведение, като грижата за тях е позволена до 4 часа дневно.

Родителите ще получат поддръжка по мярката посредством информиране, ходатайство и асортимент на хората, които ще се включат в процедурата. Безработните, които ще бъдат наети за полагане на грижи за децата, ще бъдат авансово утвърдени от родителите. Те ще разчитат и на методическа поддръжка за развъждане на децата.

Мярката „ Родители в претовареност “ ще бъде осъществена с финансиране от Европейския обществен фонд + (ЕСФ+). Процедурата е с бюджет от 24 млн. лева и с дълготрайност до 2026 година Очаква се 1 240 участници да подобрят ситуацията си на пазара на труда в границите на 6 месеца след овакантяване на интервенцията.

Условията и документите за кандидатстване са оповестени в уеб страницата на ПРЧР и на ИСУН.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР