Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Великобритания

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Великобритания
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Фискалната политика да не бъде противопоставя на паричната

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прикани Англия и други страни по света да одобряват " кохерентни и поредни " политики. Това сподели Георгиева по време на конференция във Вашингтон, в коментар, по отношение на английския минибюджет, доведял до разтърсвания на финансовите пазари през последните седмици, съобщи Франс прес.

" Нашето обръщение към всички, освен към Англия, е, че фискалната политика не би трябвало да влиза в несъгласие с паричната политика (водена от централната банка, бел. ред.) в този миг ", съобщи още Георгиева на днешната есенна среща на МВФ.

Ако двете политики се сблъскват, то тогава " задачата на централните банки единствено става по-трудна, и се трансформира в нужда от повече покачвания на лихвените проценти ", сподели ръководещият шеф на Фонда, след което прикани " да не се удължава болката ".

" Вярвам, че е добре да има дейности, учредени на доказателства, тъй че в случай че те (доказателствата) демонстрират, че е належащо наново калибриране, добре е държавните управления да го създадат ", сподели Георгиева, в коментар за фискалната и парична политика на страните.

Според нея рискът от световна криза в този момент е 25 на 100 .

" Имах доста градивна среща " с английския финансов министър Куази Куартенг и шефа на централната банка " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) Андрю Бейли, заяви Георгиева, като посочи, че е " разискала смисъла на поредната и ясна връзка, тъй че да няма по-нататъшна неустойчивост в една към този момент нестабилна среда ".

Новото английско държавно управление провокира напрежение на пазарите и срив на английската лира през последните седмици, като одобри минибюджет, който включва огромен проект за подкрепяне и данъчни облекчения, изключително за най-богатите, като в същото време планува доста прибягване до заеми.
Според Георгиева, МВФ е постигнал 80 на 100 от задачата си за ориентиране на 100 милиарда $ , от издаване на нови аварийни активи, известни като специфични права на тираж (СПТ), към по-бедните страни . МВФ може да призове членовете си да обезпечат повече сходни финансови запаси за тях. Въпреки това рисковете от криза пред доста страни нарастват, сигнализира тя, като прикани политиците да работят с възприятие за неотложност. 
От всички райони в света Африка е в най-несигурна обстановка . Африканските страни би трябвало да се придържат към рационални макроикономически политики, и да работят навременно, с цел да облекчат задълженията си, съобщи още Георгиева.

Подкрепяме мощния фокус върху инфлацията, тъй като тя е много упорита. МВФ може да се направи доста за усмиряване на инфлацията благодарение на парични принадлежности. В същото време би трябвало да се изследва резултатът върху цените от измененията във веригите за доставки, добави ръководещият шеф на фонда.

Георгиева също по този начин е уверена, че войната в Украйна ще форсира зеления преход , макар увеличената взаимозависимост от въглищната, като източник за генериране на сила през актуалната година. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР