Управляващите в Газа ислямисти от групировката Хамас са екзекутирали петима

...
Управляващите в Газа ислямисти от групировката Хамас са екзекутирали петима
Коментари Харесай

Хамас екзекутира петима палестинци в Газа

Управляващите в Газа ислямисти от групировката " Хамас " са екзекутирали петима палестинци, двама от които по обвинявания в шпионаж в изгода на Израел от 2015 година и 2009 година, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на вътрешното министерство.

Екзекуциите, осъществени на зазоряване посредством обесване или разстрел, бяха първите на палестинска територия от 2017 година насам.

Предишни случаи на осъществяване на смъртно наказване в Газа провокираха рецензии от правозащитни групи.

От министерството не показват цялостните имена на нито един от екзекутираните. Уточнява се, че трима са наказани за ликвидиране, а двамата наказани за шпионаж, на възраст 44 и 54 години, са предали на Израел информация, която е довела до убийството на палестинци.

" Хамас " осъди шестима израелски " информатори " на гибел

Палестинците колаборирали с Израел

" Екзекуцията е изпълнена след привършване на всички законови процедури. Присъдите са дефинитивни, подлежат на осъществяване, откакто на всички наказани са предоставени цялостни права да се защитят ", се показва в известието на ведомството.

Палестинските и интернационалните правозащитни групи осъдиха смъртното наказване и приканиха " Хамас " и палестинската власт, която упражнява лимитирано самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, да прекратят тази процедура.

Палестинският закон гласи, че президентът Махмуд Абас има последната дума за това дали изтезанията могат да бъдат изпълнявани. Той обаче няма дейно ръководство в Газа.

Откакто ислямистката формация " Хамас " завзе контрола над Газа от Абас през 2007 година, неговите съдилища са осъдили десетки палестинци на гибел, като до момента са екзекутирани 27 души.

" Хамас " извърши обществени изтезания в Газа

Други 11 обвинени за предоставяне
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР