Управляващите в Афганистан талибани наредиха на всички жени, които излизат

...
Управляващите в Афганистан талибани наредиха на всички жени, които излизат
Коментари Харесай

Талибаните наредиха на жените в телевизията да покриват лицата си

Управляващите в Афганистан талибани подредиха на всички дами , които излизат на екран по малкия екран, да покриват лицата си, заяви най-голямата медия в страната, представена от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. 

Заповедта беше оповестена в изказване на министерството за поощряване на добродетелта и битка с порока, което дава отговор за използването на наредбите на талибани те, както и от министерството на информацията и културата, заяви в Туитър телевизия ТОЛОнюз. В изказването заповедта е наречена „ дефинитивна и неподлежаща на разискване “.

Изявлението беше изпратено на притежателя на ТОЛО и още няколко телевизионни канали и радиостанции, а в Туитър беше  посочено, че заповедта стартира да се ползва и към други афганистански медии. 

Няколко дами телевизионни водещи разгласиха свои фотоси в обществените медии, на които лицата им са покрити с маски при показване на вести.

Известната телевизионна журналистка Ялда Али разгласява видео, на което е с маска, а текстът гласи: „ жена, която е заличена по заповед на министерството за поощряване на добродетелна и битка с порока “.

По време на първото ръководството на талибани те 1996-2001 година те постановиха необятни ограничавания на дами те и им постановиха да носят бурка, която покрива даже очите с мрежа. Забраниха им също да вземат участие в публичния живот и да се образоват.

След като още веднъж завзеха властта в Афганистан през август 2021 година, в началото  изглеждаше, че талибани те са по-умерени в някои от условията си като оповестиха наложително облекло за дами те. През последните седмици обаче възприеха внезапна, твърда линия, която удостовери най-големите страхове на правозащитници.

По-рано този месец талибани те подредиха на дами те да се покриват от глава до пети и единствено очите им да остават непокрити. В заповедта се споделяше, че дами те могат да излизат от у дома единствено при нужда и че техните родственици мъже ще бъдат наказвани, в случай че дами те, за които дават отговор, нарушават наредбите за облекло. Наказанията стартират от предупредителна призовка и стигат до ефикасна присъда.

Лидерът на талибани те издаде декрет, забраняващ на девойките да вървят на учебно заведение след довеждане докрай на пети клас, отменяйки предходно заричане на талибански представители, че всички девойки ще могат да се образоват.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР