Управляващите социалдемократи в Румъния предложиха евродепутата Виорика Данчила за премиер

...
Управляващите социалдемократи в Румъния предложиха евродепутата Виорика Данчила за премиер
Коментари Харесай

Управляващите в Румъния предложиха евродепутат за нов премиер

Управляващите социалдемократи в Румъния предложиха евродепутата Виорика Данчила за министър председател с единомислещ избор на управлението, оповестиха румънски издания и " Ройтерс ".

Данчила, на 54 години, се счита за непосредствен консултант на социалдемократическия водач Ливиу Драгня (това е и повода някои членове на партията да са били срещу номинацията ѝ поради правосъдните каузи против него). Бивш преподавател и инженер в OMV Petrom ( преди да влезе в политиката) и водач на женската организация на партията, понастоящем тя е заместник-председателят на Комитета по земеделие и районно развиване към европарламента. Напоследък беше известна с остри рецензии към досегашния министър председател Михай Тудосе.

" Гласувахме за нея единомислещо. Кандидатурата, която предлагаме, не може да бъде отхвърлена от президента, искахме човек с европейски опит, " сподели почитан кадър на Социалдемократическата партия в Румъния, представен от " Ройтерс ". Според изданието The Romania Journal обаче първата номинация на партията е била депутатът и някогашен министър на образованието Екатерина Антонеску, само че тя е отхвърлила опцията да оглави държавното управление. Според Romania Insider и други авторитетни членове на партията като кмета на Букурещ Габриела Фиря и министъра на стопанската система Паул Станеску - който се очакваше да поеме краткотрайно поста - са получили такова предложение, само че да отказали.

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, Данчила ще е третият министър председател, определен в държавното управление, доминирано от социалдемократите, от изборите в края на 2016 година насам. Първият, Сорин Гриндяну, подаде оставка предходната година, а наследникът му Тудосе - през вчерашния ден. Първият претендент на социалдемократите, Севил Шайдех, беше отритнат от президента Клаус Йоханис.

Самият Йоханис сподели на конференция във вторник, че назначава министъра на защитата Михай Фифор за краткотраен министър председател. В конференция в двореца " Котрочени " по-рано през днешния ден той прикани за сформиране на ново държавно управление допустимо най-бързо, с цел да не се отрази политическата обстановка на стопанската система, и предложения водачите на парламентарните партии да дойдат на следващия ден на съвещания в двореца, само че не за общо съвещание, а един след различен в интервала сред 12 и 15:30 ч. румънско (и българско) време.

Държавният глава обаче съобщи, че е мощно неудовлетворен от сегашната политическа обстановка " след две несполучливи държавни управления на социалдемократите. " " Очевидно е, че е нужно (да има) държавно управление, с цел да се понижи несигурността допустимо най-вече. Искам да имаме бърза процедура, която да докара до сформиране на ново държавно управление, " сподели Йоханис, представен от The Romania Journal.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР