Управляващите са се заели да изчистят поредната правна каша с

...
Управляващите са се заели да изчистят поредната правна каша с
Коментари Харесай

Общините ще връщат на хората надплатен данък за имоти в курортите

Управляващите са се заели да изчистят следващата правна каша с данъчните закони, която забъркаха.

С нов законопроект, импортиран от председателката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ, властта ще уреди общините да върнат на хората надплатения локален налог върху парцел в курортите, който не е главно жилище. Въпросният законопроект ще се преглежда на съвещание на бюджетната комисия още на следващия ден.

В края на предходната година ръководещите вкараха по-висок локален налог за парцели в курортите, които не са главно жилище. Промяната в закона беше направена с претекста, че доста притежатели отдавали чартърен парцелите си в курортите, само че не ги записали като туристически обекти и не плащали налози за приходите си от тази активност.

Президентът Румен Радев обаче прати текста на Конституционния съд, който го разгласи за противоконституционен. Решенията на Конституционен съд обаче работят отсега нататък, в тази ситуация – анулацията на нарастването на налога важи за след 20 април 2019 година Това значи, че правилните платци, които са платили изрядно задължението си от 1 януари 2019 до 20 април, могат да бъдат ощетени, в случай че Народното събрание не анулира нарастването и за тях.

Именно това е претекстът на Менда Стоянова да предложи поправката. Тя планува надвнесените суми по налог здания до 20 април в курортите да подлежат на прихващане и възобновяване от локалните данъчни администрации.

Данък здания за парцелите в курортите за 2019 година ще бъде със общоприетата ставка за съответната община, която е сред 0.1 и 4.5 промила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР