Управляващите решиха да отложат гласуването на промените за финансирането на

...
Управляващите решиха да отложат гласуването на промените за финансирането на
Коментари Харесай

Управляващите обсъждат три варианта за финансирането на партиите

Управляващите взеха решение да отсрочат гласуването на измененията за финансирането на партиите и да проведат съвещания по тематиката с останалите парламентарно предсатвени партии

© Велко Ангелов В ръководещата коалиция разискват три разновидността за финансиране на политическите партии, споделиха за " Капитал " депутати от болшинството. Единият е държавната дотация да бъде понижена от 11 лева на сред 5 и 8 лева за извоюван на парламентарните избори автентичен глас. Вторият е парламентарно показаните партии и тези, които са минали границата от 1% на парламентарни избори да получават по 1 лева на извоюван глас, като обединенията, които са в Народното събрание, получават в допълнение твърда сума от сред 1.5 млн. лева или 2 млн. лева Третият вид, който разискват ръководещите, е финансирането на партиите да бъде обвързано с минималната работна заплата (МРЗ). Той планува обединенията да получават по един % от един % от минималната работна заплата, която все още е 560 лева

Най-вероятният проект

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Този трети вид е обсъждан по време на съвещанието на съдружния съвет сред премиера Бойко Борисов и водачите на партиите от " Обединените патриоти " във вторник и се сочи като най-вероятен. Ако се одобри, партиите ще получават по 5.6 лева на извоюван глас на парламентарните избори.

По сходен метод се финансираха обединенията от 2005 година до 2010 година преди да бъде призната твърдата сума от 11 лева на глас. Първоначално тогава те получаваха дотация в размер на 1% от минималната работна заплата, който след това се усили на 5%. Заради нарастването на размера на минималната работна заплата обаче сензитивно набъбна и размерът на държавното финансиране на партиите и затова беше общопризнат модела на твърда сума от 11 лева В момента МРЗ е 560 лева, като проектите на държавното управление са следващата година да се усили с още 50 лева и да стане 610 до постигане на 650 лева през 2021 година Така, в случай че този вид бъде утвърден, партийните дотации ще продъжат да порастват.

Българска социалистическа партия избира твърда сума на глас, а Вътрешна македонска революционна организация - в допълнение финансиране

За опцията да поддържат първия вид загатна водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която съобщи, че социалистите разполагат с планове по какъв начин ще се отрази намаляването на дотацията, в случай че се одобри сумата от 6 или 8 лева на глас. Във вторник Нинова повтори, че Българска социалистическа партия е за понижаване на държавното финансиране на партиите, само че не с един лев, както предложиха от ГЕРБ. Тя се разгласи и срещу признатото на второ четене от бюджетна комисия предложение на Движение за права и свободи, което разрешава на обединенията да се финансират безкрайно от физически и юридически лица.

Вторият обсъждан от ръководещите вид е непосредствен до този, който беше препоръчан от една от партиите от болшинството - Вътрешна македонска революционна организация. От групировката на Красимир Каракачанов предложиха парламентарните и отвън парламентарните обединения, които са спечелили над един % на парламентарните избори да получават по 1 лева на извоюван глас като обединенията, които са в Народното събрание да се финансират в допълнение от бюджета с по 1.5 млн. лева на година. Предложението им обаче беше беше отхвърлено на второ четене в бюджетната комисия.

Движение за права и свободи се обърна на 180 градуса

В сряда в Народното събрание трябваше да стартират консултациите сред парламентарно показаните политически сили за модела за финансиране на партиите, само че те бяха отсрочени. От " Обединените патриоти ", които трябваше да предизвикват диалозите, показаха като причина за отлагането отсъствието на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, които са в командировка в чужбина. Въпреки отлагането и идното разискване на тематиката от ГЕРБ още веднъж повториха, че ще продължат да упорстват партийната дотация да бъде понижена на 1 лева на глас.

От Движение за права и свободи пък прекатурнаха позицията си на 100 180 градуса. Те първо предложиха партиите да не получават държавна дотация, а да се позволи безлимитното финансиране от физически и юридически лица, което беше признато от бюджетната комисия при второто четене на измененията в Закона за бюджета. След това обаче обявиха, че поддържат оставането на настоящия вид на финансиране от 11 лева на глас.

Промените в Закона за бюджета, свързани с финансирането на партиите, трябваше да бъдат гледани в пленарната зала на второ четене предишния петък, само че бяха отсрочени откакто от по-малкия съдружен сътрудник на ГЕРБ - " Обединените патриоти ", заплашиха с овакантяване на болшинството, в случай че бъдат гласувани в този тип, в който бяха признати от бюджетната комисия. След съдружния съвет на ръководещите във вторник стана ясно, че измененията се отсрочват с един месец и те ще бъдат признати не в Закона за бюджета, а в Закона за политическите партии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР