Управляващите обещаха мерки за демографията, но не направиха нищо. По

...
Управляващите обещаха мерки за демографията, но не направиха нищо. По
Коментари Харесай

Станишев: Управляващите обещаха мерки за демографията, но не направиха нищо. Ще бъда безпощаден!

Управляващите дадоха обещание ограничения за демографията, само че не направиха нищо. По този въпрос ще бъда безмилостен, съобщи някогашният министър председател и някогашен президент на ПЕС Сергей Станишев в ефира на Българска национална телевизия.

 

Станишев напомни, че се е срещал с премиера Денков и с представители на главните политически сили по въпросите на демографията. В пленарната зала обаче от болшинството не са подкрепили ограничения в поддръжка на фамилиите с репродуктивни проблеми, препоръчани от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Според Станишев тези ограничения са били за няколко десетки милиона и надали биха объркали държавните финанси, само че биха помогнали на тези 200 хиляди двойки, които желаят да имат деца, само че не могат.

 

Бюджет 2024 е изработен без буфери, предизвести някогашният министър председател. И допусна, че когато са изготвяни сметките на страната, първо са решени разноските, а след това са напаснати приходите. Станишев обърна внимание, че съгласно някои прогнози Европейският съюз може да изпадне в криза.  " Бюджетът може да провали задачата за участие на България в еврозоната ", сподели Станишев.

 

" Следващата година ще има избори освен в Европейски Съюз, само че и в Съединени американски щати, в Тайван, в Русия. И това на фона на два доста остри конфикта - в Палестина и в Украйна ", сподели още Станишев. И уточни, че постоянно би трябвало да се има поради какво става по света, тъй като България не е откъсната от него.

 

Бившият водач на Българска социалистическа партия отговори и на въпроси, свързани с демонтажа на Паметника на Съветската войска. И бе безапелационен, че като историк не приема това. Напомни, че такива монументи има на доста места в Европа. " българската десница нищо остаряло не забрани и нищо ново не научи. През 90-те години се занимаваха с съсипия, унищожиха мавзолея. Създадоха се мътните води, основали грозната приватизация – това свърши работа на едно огромно похищение на вниманието, раздели обществото. И в този момент го разделят. Правят го аматьорски и бездарно, както разрушаваха мавзолея на Георги Димитров на три пъти. Историята доста грубо санкционира тези, които протягат ръка към нея ", сподели Сергей Станишев. И обърна внимание, че съгласно социологически проучвания 69% от българите са били срещу разрушаването на паметника. " Тези, които направиха това, ще бъдат осъдени на идващите избори ", безапелационен бе той. Според него монументът е бил опустошен, " с цел да се стимулират и нахъсат хората от десницата, които не харесват сглобката ". И предложи саркастично на мястото на отстранените фигури от ПСА да сложат ликовете на водачите на тройната сглобка - " да стоят и да гледат София ".

 

" Ако „ Възраждане “, които в този момент интензивно пазят Паметника на Съветската войска, бяха подкрепили Ваня Григорова, несъмнено щяхме да имаме различен кмет ", сподели Станишев и добави, че вижда политическо бъдеще в нея.

 

Промените в конституцията ще бъдат оспорени, промените, свързани със служебното държавно управление са конюнктурни, безапелационен е някогашният президент на ПЕС и някогашен водач на Българска социалистическа партия.

 

Служебните държавни управления потвърдиха своята полза през всички години на прехода. Нито едно не се е провалило, а е свършило главната работа, за което е определено ", разяснява той.

 

 

" Първо - процедурно, дали е трябвало да се гласоподават със 160 или 180 гласа и дали част от тях не изискват Велико национално заседание. Промените свързани с пълномощията на президента явно са конюнктурни. За правосъдната промяна – явно е, че измененията ще бъдат адресирани към Конституционния съд ", сподели Станишев.

 

Станишев е срещу и опцията хора с двойно поданство да могат да бъдат избирани за депутати и да стават министри. " Хората, които ръководят, би трябвало да имат една преданост - към България! Слава богу, отпадна дивотията за 3 март ", уточни той.

 

Станишев дефинира като съответна концепцията настоящият парламент да продължи да работи при служебно държавно управление, само че попита по какъв начин ще работи този орган в случай, че няма болшинство: " Ще се получи един тюрлюгювеч и всички ще употребяват работа на Народното събрание предизборно. "

 

Запитан дали утвърждава желанията на Българска социалистическа партия за създаване на патриотирен фронт, Станишев напомни, че има писмо - предизвестие от ПЕС, че Българска социалистическа партия може да се окаже във фризера на европейската левица. Според него левицата в България би трябвало да бъде проевропейска, социалдемократическа по фарактер и да дава визия за бъдещето.

 

Ако политиците желаят да възвърнат минимално доверие в Народното събрание, би трябвало да правят неща, които директно касаят хората и бъдещето на страната, уточни още Станишев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР