Управляващите готвят нова изненада на народа - цената на водата

...
Управляващите готвят нова изненада на народа - цената на водата
Коментари Харесай

Цената на водата ще расте "служебно" с минималната заплата

Управляващите готвят нова изненада на народа - цената на водата да " скача " автоматизирано при всяко повдигане на минималната работна заплата (МРЗ). Това стана ясно на дискусията  " За стабилно развиване на ВиК бранша и почтени работни заплати на служащите и чиновниците ", проведена от КНСБ. 

Готви се приемането на нов закон за ВиК услугите, който ще промени напълно формулата за пресмятане на цените. Ще се разискват варианти за служебно изменение на цената при смяна на компоненти като минимална работна заплата, цена на електрическата енергия, на доставната вода и други, разгласи на форума зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков. " Служебно " значи, че даже няма да се постанова ВиК компаниите да мотивират потребността от повишаване, а Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) просто ще утвърждава следващото повишаване на цените. Движение надолу надали ще има - минималната заплата планувано ще пораства, а прогнозите за тока сочат дълготрайно повишаване.

Ако тази смяна на ценовата формула мине, цената на водата ще пораства изключително фрапантно за потребителите в региони, където и в този момент ВиК услугите са най-скъпи - където водата се доставя с помпи на ток и в небогати области, където доходите са ниски и заплатите всеобщо са близки до минималната. Във Видин да вземем за пример в локалното ВиК на минимална заплата са 100 чиновници и защото от 1 януари МРЗ се подвигна от 510 на 560 лв., една трета от цената на водата ще отиде да покрие това нарастване. Така най-малко твърди шефът на " Водоснабдяване и канализация-Видин “ ЕООД, представен и в отчета на КЕВР за новите цени.

За положително или за неприятно, законът, за който Нанков приказва, е в " развой на приемане " от години, само че и до през днешния ден няма показан публично план. В края на 2017 година Нанков, тогава в ролята си на министър, заяви, че още при започване на 2018 година за публично разискване ще бъде показан нов законопроект за ВиК бранша, който през февруари най-късно ще бъде импортиран в Народното събрание. Пак тогава министър поясни:  " Плавното и прогнозируемо поскъпване на питейната вода остава неизбежно ". В тази връзка ръководещите през последните години заговориха и за нов тип помощи за по-бедните - точно поради растящите сметки за вода. Държавната поддръжка е неизбежна, тъй като има европейски " предел на търпимост " и сметките за вода не могат да лишават повече от 2.5% от  междинния месечен доход на семействата в една област. 

И на полемиката Нанков подметна, че ще има водни помощи. Но обсегът на правоимащите и размерът на помощите занапред ще се вземат решение - като се одобри нероденият закон.

Зам.-министърът маркира и други хрумвания, които може да залегнат в бъдещия закон. Например ВиК сдруженията да бъдат изведени от контрола на КЕВР и да се сътвори независим воден регулатор.

Нанков изясни, че с новия закон би трябвало да се реализира " сходство с европейските наставления в региона на питейните и отпадъчните води, успеваемост на предоставяните ВиК услуги и обществена търпимост на цените ". Той заяви, че " концепцията " към този момент е подготвена и се чака идната седмица да бъде образувана работна група, която да приготви проектозакона.

 

БЕДНИ
Миналата  година Министерство на регионалното развитие показа груби предварителни сметки за водните помощи. Според  тях, ако около 500 000 обществено слаби получават помощи за 1.5 кубика вода месечно, това би коствало на бюджета към 40 млн. лв.. Министерството стартира и концепцията за " такса взаимност " - клиентите в регионите, където водата е относително евтина, да заплащат " налог ", с който да се финансира фонд за субсидиране на високите цени в други области, където водоснабдяването и пречистването на водата по справедливи аргументи изискват повече разноски.  

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР