Управляващи и представители на опозицията коментираха задаващите се предсрочни парламентарни

...
Управляващи и представители на опозицията коментираха задаващите се предсрочни парламентарни
Коментари Харесай

В очакване на третия мандат: Топката е в Радев, а опозицията иска избори

Управляващи и представители на опозицията разясниха задаващите се предварителни парламентарни избори на хоризонта и допустимо ли е въпреки всичко третият мандат, който по Конституция президентът връчва на парламентарно показана партия на избор, да може да построи стабилно ръководещо болшинство в границите на Народното събрание и от него да се образува кабинет.

Надеждите падат точно на третия мандат, защото вторият, който ще бъде даден по закон на втората по бройка парламентарна група - в тази ситуация на ГЕРБ-СДС, ще бъде върнат незабавно. От ПГ на ГЕРБ-СДС към този момент неколкократно обявиха, че няма да вършат опит за съставяне на кабинет, а ще върнат незабавно досието, връчена от президента Румен Радев.



Според ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната ” Андрей Гюров, диалози за трети мандат с Българска социалистическа партия не са водени, защото по този начин или другояче топката е най-много в полето на президента. И акцентира, че не е годна хипотезата да беседват с „ ИТН ” (ИТН), в случай че те получат третият мандат, постоянно обсъждан като спешен.

„ На този стадий не сме водили договаряния с Българска социалистическа партия за трети мандат. Сега топката е най-много в полето на президента. Той би трябвало да вземе едно доста държавническо решение на коя мощ на даде третия мандат и по-късно да седнем на масата за договаряния и да беседваме ”,заяви пред публицисти ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров преди началото на Комисията по бюджет и финанси.

Гюров акцентира, че на този стадий не е обсъждано дали би трябвало Никола Минчев да бъде министър председател. „ На този стадий най-важното е, откакто се връчи мандата, да се реши дали има работеща формула, която ще даде стабилно болшинство и болшинство, което ще разреши да се извърши програмата, в която ние ясно сме разписали нашите цели. Ако има такава форма, към този момент на идващия стадий ще приказваме за номинация за министър председател “, посочи Гюров.

Владислав Панев, депутат от обединяването „ Демократична България ”, които са и съдружен сътрудник в ръководството, уточни, че най-логично е идващият министър председател да бъде излъчен от „ Продължаваме промяната ”.

" Това е най-логичното, което може да стане, даже и третият мандат да бъде връчен на Българска социалистическа партия или на „ Демократична България “, счита Панев. 

Коментари имаше и от страна на опозицията. Народният представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев   разяснява, че на „ България са нужни предварителни избори ”. 


 
„ При нас органите вземат решение кой с кого да приказва – по кое време, по какъв метод и така нататък, т.е. Движение за права и свободи няма водени политически диалози н а тематика водене на договаряния за поддръжка за сформиране на държавно управление ”, посочи той и добави, че при смяна на партийната позиция, медиите ще бъдат известени за тяхното решение.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР