Управляващата в Полша партия Право и справедливост ще се опита

...
Управляващата в Полша партия Право и справедливост ще се опита
Коментари Харесай

Управляващите в Полша губят мнозинството си в парламента

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " ще се опита да сформира държавно управление, в случай че президентът разпореди задачата на нея, съобщи пред полската държавна телевизия министър председателят Матеуш Моравецки.

Съветничка на президента Анджей Дуда към този момент сподели, че по всяка възможност групировката ще получи мандата. Управляващите печелят парламентарните избори в страната с малко преднина, само че губят болшинството си в Сейма (долната камара на парламента), демонстрират резултатите от екзитполпроучванията. 

Според предварителните резултати партията ще има 200 депутатски места от общо 460, а опозиционните партии, водени от " Гражданска коалиция ", ще имат 248 депутати. Първи частични публични резултати се чакат по-късно през днешния ден.

Ако данните бъдат доказани публично, това ще значи значителен  поврат в полската политика и завършек на 8-годишното националистическо ръководство, белязано от разногласия на Полша с Европейския съюз по разнообразни въпроси като върховенството на закона, свободата на медиите и миграцията.

Лидерът на Гражданска коалиция Доналд Туск, който е и някогашен ръководител на Европейския съвет, даде обещание да усъвършенства връзките с Брюксел и побърза да съобщи: 

" Аз съм състезател и политик от доста години.  Никога не съм бил толкоз благополучен в живота си, както с това второ място. Полша завоюва. Демокрацията завоюва. Ние свалихме " Право и правдивост " от власт! ".

Ярослав Качински, който е отпред на ръководещите, призна, че не е ясно дали партията ще има нов мандат:

" Ние към момента сме изправени пред въпроса дали можем да превърнем този триумф в нов мандат и това е нещо, което към момента не знаем. Но би трябвало да се надяваме и да знаем, че без значение дали сме на власт,  или в съпротива, ще продължим да осъществяваме плана си по разнообразни способи и няма да позволим Полша да бъде предадена ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР