Управляващата в Ивицата Газа паравоенна организация Хамас временно е спряла

...
Управляващата в Ивицата Газа паравоенна организация Хамас временно е спряла
Коментари Харесай

Хамас спря евакуацията за хора с чуждестранни паспорти от Газа. 30 българи и техни роднини са вече в България

Управляващата в Ивицата Газа паравоенна организация Хамас краткотрайно е спряла евакуацията на жители с задгранични паспорти от региона. Забраната ще важи, до момента в който в Египет не бъде разрешено да влизат и ранени от лечебните заведения в северната част на Газа, заяви Франс прес.

Ивицата Газа е под цялостна обсада, откакто на Хамас. Това се случи, откакто членове на групировката, която Съединени американски щати и Европейски Съюз дефинират като терористична, извърши нахлуване на израелска територия на 7 октомври . При офанзивата бяха убити 1400 души и отвлечени над 200 заложници.

Израелската войска прави масирани удари и сухопътни интервенции в Ивицата Газа, като съгласно локалните управляващи жертвите към този момент надвишават 9000 души. за филантропично помирение в своя резолюция.

От Хамас краткотрайно бяха разрешили на задгранични жители, измежду които имаше и доста българи, да се изтеглят през граничния пункт към Египет „ Рафах “ .

В същото време израелската войска разгласи нова опция за цивилните да се реалокират от северната в южната част на Газа. От Тел Авив оповестиха, че ще разрешат придвижването по пътя на юг сред 10 ч. и 14 ч. на 5 ноември.

В неделя българското външно министерство заяви, че 30 от общо 36 български жители и членове на техните фамилии, които бяха сполучливо евакуирани от Ивицата Газа в Египет, към този момент са в България.

Днес в София с полети от Рим и Истанбул са кацнали 27 от евакуираните. Последните шест души са останали при свои родственици в столицата на Египет – Кайро .

в петък вечерта в София.

Новините за отхвърли на Хамас да позволява задгранични жители да минават към Египет идва, откакто Израел неведнъж съобщи, че отхвърля да приключи огъня против Ивицата Газа. За това това приканиха редица арабски страни от района, както и Организация на обединените нации.

В събота държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отхвърли апелите към Израел за преустановяване на огъня. Той акцентира, че Тел Авив би трябвало да вземе всички вероятни ограничения за предотвратяването на цивилни жертви в Ивицата Газа, само че добави, че преустановяване на огъня би дало опция на Хамас да се прегрупира и да продължи с офанзивите си.

В началото на уикенда друга ислямистка формация – ливанската Хизбула заяви, че е направила няколко набези против израелски позиции на границата сред Израел и Ливан . В отговор израелската войска нанесе удари с изтребители, ракети и артилерия.

В петък направи изказване, в което предизвести, че разширението на спора в Близкия изток е реалистична опция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР