Управляващата Социалдемократическа партия на Германия не успя да види агресивните

...
Управляващата Социалдемократическа партия на Германия не успя да види агресивните
Коментари Харесай

Провалихме се по отношение на Русия: Германски лидер се извинява за случилото се

Управляващата Социалдемократическа партия на Германия " не съумя " да види нападателните планове на Русия, изтъргува доверието си, като подцени предизвестията от Източна Европа и вкара Германия в рискова енергийна взаимозависимост, призна във вторник съпредседателят на партията, отбелязва Politico.

В поразителна тирада в Берлин Ларс Клингбайл, един от двамата водачи на Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, съобщи, че дългогодишната теза на партията, че сигурността и стабилността в Европа могат да бъдат реализирани " единствено с Русия ", е била неправилна.

В речта си в централата на социалдемократите Клингбайл съобщи, че неговата партия дълго време се е управлявала от консенсуса, " че околните връзки с Русия са положителни за нас. Ние обаче не успяхме да признаем, че рамковите условия за тези връзки от дълго време са се трансформирали ".

" Руският режим към Путин става все по-репресивен и нападателен, даже ревизионистичен. В търсенето на общи позиции ние пренебрегнахме това, което ни разделяше. Това беше неточност ", сподели той. " Вкопчихме се в един облик на Русия, който беше завършен от предишното, само че от дълго време беше престанал да демонстрира сегашното. "

Забележките на Клингбайл са значими, защото социалдемократите направляваха ориста на Германия като ръководеща партия през по-голямата част от последните 25 години, първо при канцлера Герхард Шрьодер, по-късно в продължение на 12 непоследователни години като младши сътрудник на дясноцентристкия водач Ангела Меркел и най-после при канцлерството на Шолц от края на предходната година.

Самокритичните думи са и отделяне от Шолц, който предходната седмица самонадеяно съобщи, че " постоянно " е знаел за желанията на съветския президент Владимир Путин да употребява силата като оръжие; и от Меркел, която твърди, че не е направила нищо неправилно в политиката си по отношение на Русия.

От решаващо значение е, че Клингбайл призна, че неговата партия не се е вслушала задоволително в източноевропейските сътрудници като Полша и Прибалтика, които от дълго време предизвестяват за заканите, отправяни от Путин, и които изрично се опълчиха на газопровода " Северен поток 2 ", който все пак беше сбъднат по разпореждане на Меркел, Шолц и други висши политици, преди да бъде спрян единствено няколко дни преди нахлуването на Русия в Украйна.

" Това докара до голяма загуба на доверие. Особено през последните години, когато съветската политика стана по-агресивна, трябваше да се вслушваме повече в нашите сътрудници ", сподели Клингбайл.

В същия дух той разкритикува решението на предходни държавни управления - под забележителното въздействие на неговата партия - да създадат Германия и вследствие на това елементи от Европейски Съюз извънредно подвластни от съветските енергийни доставки.

" Да, от доста години се възползваме от това в стопански проект. Но платихме скъпо за този триумф. Направихме се уязвими ", споделя той. " Едностранното развиване на инфраструктурата за импорт с Русия, неналичието на диверсификация. Политическата обсада на терминалите за полутечен природен газ, бавното развиване на възобновимите енергийни източници. Тази политика беше едностранчива. Тя не беше устойчива. Неправилно преценихме измерението на сигурността на нашите енергийни доставки. "

Клингбайл също по този начин признава, че дългогодишната идея на партията за " Wandel durch Handel " ( " смяна посредством търговия " ) - което значи, че установяването на все по-тесни търговски и енергийни връзки ще помогне за превръщането на автократични страни като Русия и Китай в по-демократични и надеждни сътрудници - не работи, в случай че не е съпроводена от " политическа стратегия ", която преглежда и сериозно отразява сходни хрумвания.

" Докато нищо не се промени фундаментално в Русия, тя не може да бъде сериозен сътрудник. Само тогава може да има взаимни дейности по въпросите на климата или разоръжаването ", сподели Клингбайл. " Санкциите против Русия ще останат в действие, до момента в който и последният съветски боец напусне Украйна ".

Клингбайл приключи речта си, като съобщи, че не желае незабавно да показва насоки за нова политика по отношение на Русия, като се аргументира, че това също би трябвало да стане в съгласуваност с европейските сътрудници.

Все отново той акцентира, че Германия " би трябвало да играе водеща роля в основаването на нов кротичък ред в Европа и поддържането на учреден на правила ред в един разтърсващ се свят ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР