Управляващата партия в Кипър, консервативният Демократически сбор (ДИСИ), печели произведените

...
Управляващата партия в Кипър, консервативният Демократически сбор (ДИСИ), печели произведените
Коментари Харесай

Близка до гръцката Златна зора партия увеличи двойно подкрепата си в Кипър

Управляващата партия в Кипър, консервативният Демократически общ брой (ДИСИ), печели създадените в неделя парламентарни избори. Това демонстрират резултатите при преброени 99,9 % от подадените бюлетини, заяви кипърското издание " Филелефтерос ", представено от Българска телеграфна агенция.

ДИСИ получава 27,77 % от гласовете, което е с съвсем 3 % по-малко, в сравнение с предходните избори през 2016 година Според анализаторите резултатът е предстоящ на фона на изказванията за корупция през предходния мандат и изключително на абсурда със схемата за даване на поданство против вложения, разкритията за злоупотреби към която провокираха сериозна рецесия в края на предходната година.

На второ място е лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ) с 22,33 %. АКЕЛ отбелязва още по-голям спад на поддръжката от предишните избори насам - 3,34 %.

И двете партии ще имат в новия парламент по 1 народен представител по-малко спрямо досегашния мандат, заяви БНР.

Трета е Демократическата партия (ДИКО) с 11,29 %. И при нея спадът е над 3 %.

Сред огромните печеливши е националистическият Национален национален фронт (ЕЛАМ), който получава 6,78 % и съвсем удвоява поддръжката си от 2016 година В Народното събрание ще има четирима депутати.

Ройтерс напомня, че ЕЛАМ отхвърля дългогодишната линия на кипърското държавно управление за обединяване на острова на основата на двузонална двуобщностна федерация. ЕЛАМ заема също по този начин твърда позиция против миграцията, а има значително сведения и за връзките му с към този момент оповестената отвън закона гръцка крайнодясна партия " Златна зора ".

Движението на социалдемократите ЕДЕК взима 6,72 % от гласовете, а новата центристка партия Демократически фронт (ДИПА) - 6,1 %.

Правото си на избор в неделя упражниха съвсем 66% (65.72%) от кипърските гласоподаватели, малко под интензивността на изборите преди 5 години. Делът на въздържалите се - над 34% - е вторият максимален на парламентарни избори от основаването на републиката до момента, означи БНР.

След свикването на новия парламент и избора на негов ръководител президентът Никос Анастасиадис ще призове водачите на парламентарно показаните партии " да търсят дружно, в климат на консенсус и помиряване, пътната карта за бъдещето на Кипър ", както се изрази той след оповестяването на резултатите от вота.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР