Управляващата лява партия в Словакия Смер прокара в понеделник (28

...
Управляващата лява партия в Словакия Смер прокара в понеделник (28
Коментари Харесай

Словакия въвежда информационно затъмнение преди предстоящите избори

Управляващата лява партия в Словакия Смер прокара в понеделник (28 октомври) законопроект, с който възбраната за изследване на публичното мнение се удължава до 50 дни преди изборите. Това е един от най-дългите интервали в света, съобщи EurActiv България, базирайки се на " Ройтерс ".

Този ход преди плануваните за идващия февруари избори провокира мощни рецензии от опозиционните партии и политическите специалисти. Те преглеждат законодателното решение като опит да се заглушат новите партии.

В Словакия, сходно на другите страни в Европа, през последните години се следи нарастване на новите партии. Адвокатът деятел Зузана Чапутова победи претендента на Смер в балотажа на президентските избори през март.

Новият законопроект бе подсилен от Смер, както и от един от двата му съдружни колегата – дясноцентристката Словашка национална партия (SNS), както и опозиционната крайнодясна Народна партия " Нашата Словакия ".

Законът удължава 14-дневния период, в който не могат да се разгласяват резултати от социологически допитвания, който беше вторият най-дълъг в Европа. В света единствено Камерун и Тунис имат по-дълъг интервал на осведомително затъмнение.

Авторите на законопроекта от Смер и SNS обясниха, че целят да предпазят гласоподавателите от дезинформация, тъй че да могат да основават решенията си на стратегиите и дейностите на партиите.

" Политическите партии употребяват изследвания на публичното мнение, с цел да му въздействат, като объркват гласоподавателите ", се споделя в претекстовете за законовите промени.

Удължаването на периода е второто изменение в изборните правила тази година. През юни държавното управление предложи промени, с които бяха затегнати разпоредбите за финансиране на акциите.

Миналия месец социолозите от Словашката академия на науките разкритикуваха законопроекта за 50-те дни. Според тях това е " нарушаване на свободата на словото, което дава незаслужено преимущество на политическите партии – те ще могат да поръчват изследвания на публичното мнение, без да ги разгласяват ".

Смер, която е на власт съвсем непрестанно от 2006 година, остава любимец за изборите през идната година. Според изследване от неделя Смер има 22% поддръжка. Следват я Прогресивна Словакия/Заедно с 11% и Народна партия " Нашата Словакия " с 10.2%. От деветте партии, които съгласно изследването биха влезнали в Народното събрание, четири едвам минават прага от 5%.

Но Смер търпи предизборни провали след убийството на проверяващия журналиста Ян Куцяк и годеницата му в дома им. Убийствата провокираха всеобщи демонстрации против недосегаемата корупция. Протестите принудиха дългогодишния водач на Смер Робърт Фицо да подаде оставка като министър-председател. Той бе сменен от партийния съдружник Петер Пелегрини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР