Управляващата хунта в Мианмар не е постигнала значителен напредък в

...
Управляващата хунта в Мианмар не е постигнала значителен напредък в
Коментари Харесай

Президентът на Индонезия иска единни действия от АСЕАН по отношение на Мианмар

Управляващата хунта в Мианмар не е постигнала забележителен прогрес в използването на мирния проект, контрактуван с АСЕАН преди две години. Това съобщи президентът на Индонезия, представен от Ройтерс. По думите му блокът би трябвало да покаже единение при вземането на решение по какъв начин да се оправи с ескалиращата рецесия.

Джоко Видодо, който е ръководител на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази година, направи изказване на втория ден от срещата на водачите в Лабуан Баджо, където " консенсусът от пет точки ", както е прочут мирният проект на Мианмар, бе основен въпрос за разискване.

Трябва да приказвам искрено. Няма забележителен прогрес по отношение на използването на " консенсусът от пет точки ". Следователно е належащо единството на АСЕАН, с цел да се вземат решения по отношение на идващите стъпки, добави той.

Президентът прикани 10-членната организация да начертае път напред за деескалация на възходящото принуждение в Мианмар след преврата преди две години, който провокира вълна от неодобрение и кървави репресии от страна на военните.

Армията се бие на доста фронтове против бунтовниците от етническите малцинства и милициите в възходящо, продемократично съпротивително придвижване. През последните няколко месеца Индонезия безшумно се пробва да ангажира всички страни.

Активисти осъдиха военните за потреблението на въздушни удари и тежки оръжия в цивилни региони. Хунтата твърди, че се бори с терористи.

Хунтата на Мианмар не е била поканена на срещите на високо равнище на АСЕАН заради неуспеха си да извърши проекта, с който нейният върховен военачалник се съгласи през април 2021 година на среща в Джакарта.

Генералният секретар на АСЕАН Као Ким Хорн уточни, че проектът, който включва преустановяване на насилието, цялостен филантропичен достъп и разговор с всички страни, ще продължи да служи на фондацията за ангажиране на хунтата.
 Хунтата в Мианмар умъртви минимум 50 опозиционери
Хунтата в Мианмар умъртви минимум 50 опозиционери

След въздушен удар на военните против събитие, на което участваха съперници на нейното управление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР