Управляваният от Димитрис Папулис София ринг мол има над два

...
Управляваният от Димитрис Папулис София ринг мол има над два
Коментари Харесай

Пощенска банка остана единствен кредитор на "София ринг мол"

Управляваният от Димитрис Папулис " София кръг мол " има над два пъти по-малко доходи за 2016 година от водача в столицата Paradise Mall

© Анелия Николова Още по тематиката
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
21 ное 2017
Южноафриканската инвазия в моловете

Шест търговски центъра, в това число и четирите най-големи в София, ще станат благосъстоятелност на фондове от ЮАР против 1.6 милиарда лева
29 сеп 2017
Lidl отваря магазин в първи софийски мол

Обектът в Sofia Ring Mall ще проработи през есента и ще е на мястото на " Пикадили "
28 юни 2016 Ако за множеството огромни търговски центрове в столицата 2017 беше годината за промяна на притежателите, за " София саут кръг мол " тя е била под знака на промяна на кредиторите. От сдружението в взаимно известие с Пощенска банка оповестиха, че тя към този момент е единственият заемодател, откакто е изкупила участията на останалите участници в синдикирания заем от 2014 година - ОББ и гръцката Alpha Bank.

Първоначалният заем за строителство беше с предел 45 млн. евро плюс оборотен заем за Данък добавена стойност отговорности за 6 млн. евро и след това добавени 2 млн. евро за хеджиране. Така оптималният размер на експозицията доближава 53 млн. евро, само че по капиталовия заем има погашения, а по останалите траншове не се знае дали всичко е усвоено. Към края на 2016 година отговорностите към банки са 79.5 млн. лева

" Сключването на тази договорка ще даде опция на " София кръг мол " да реализира доста усъвършенствани лихвени условия, по-дълъг период и да получи в допълнение финансиране, което да отговори на ускореното развиване на плана ", се споделя в формалното известие.

Разпадането на гръцкия профсъюз

Вероятно отвън тези причини мотор за договорката е било и желанието на гръцките притежатели на мола да продължат да работят единствено с гръцки банки, каквито към датата на първичния контракт са и трите институции. През 2015 година Alpha bank се отдръпна от българския пазар, като продаде клона си на притежаваната от Eurobank EFG Пощенска банка. Сделката беше финализирана напролет на 2016 година, като обаче в нея не е влизала експозицията към " София кръг мол ", която, както и други заеми преди този момент, е трансферирана към лондонския клон на Alpha bank.

В края на 2016 година беше оповестена и продажбата на другия участник в синдиката ОББ - от гръцката NBG на белгийската KBC. Според документите в Търговския указател прехвърлянето на вземанията от Alpha bank и ОББ е станало през май 2017 година - малко преди през юни публично да се смени собствеността на последната. Така действително още от този момент единствен заемодател е Пощенска банка, като през юли е подписано допълнение към контракта за залог сред нея и търговеца, в идващите месеци са прехвърляни обезпечения (имоти и търговски марки) и чак през ноември договорката е финализирана с регистриране в Търговския указател.

Според договорите за прекачване ОББ е имала стихотворец ангажимент за 20 млн. евро по капиталовия заем и още 3 млн. евро по оборотния. Към датата на договорката обаче по последния няма отговорности, а по първия сумата е общо 18.4 млн. евро. Alpha bank е имала ангажимент единствено по капиталовия заем до 10 млн. евро, от които задължението през май е било 9.2 млн. евро.

В последните месеци Пощенска банка е нападателна в привличането на корпоративни клиенти от напускащите пазара гръцки банки (Piraeus също е оповестила проект да продаде българското си поделение). Например при нея се рефинансира заводът за биодизел " Астра биоплант ", който преди този момент имаше огромен заем от ПИБ. Според посочените от нея данни заемите за бизнеса нарастват с съвсем 440 млн. лева от началото на годината, а единствено за последното тримесечие - със 195 млн. лева до 2.77 милиарда лева общ портфейл.

Понижение, само че дали ще стигне за облага

" Тази договорка дава на нашия клиент конкурентна цена на кредитния запас и повишен период на погасяването му, а по този начин също и в допълнение финансиране, с което да се продължи по-нататъшното развиване на плана ", е представен в известието Асен Ягодин, изпълнителен шеф с сектор " Корпоративно банкиране и финансови пазари " в Пощенска банка. По-конкретни елементи и финансови параметри обаче не се дават.

Първоначалният контракт от 2014 година е бил при 6.5%, като какво е равнището, откакто истинският заем за строителство е преобразуван в капиталов, не е ясно. Според доклада на компанията към края на 2016 година заемът, който е с падеж 2023 година, се е водил настоящо обвързване, защото са нарушени част от контрактуваните коефициенти за покритие. Посочено е и желание на компанията да опита да контракти намаляване на лихвата с 35% през 2017 година

Общо разноските за лихви за годината са 13.6 млн. лева, само че компанията има заем и от акционер. По него контрактуваната рента 7.5% не се заплаща, а се капитализира в главницата, като за 2016 година сумата е била 7.8 млн. лева За годината " София саут кръг мол " регистрира над 15% спад на загубата до 10.5 млн. лева при близо 8% растеж на приходите до 19.4 млн. лева

" Тази договорка ни дава извънредно атрактивен пакет за нашето финансово показване − ние ставаме по-ефективни, по-силни и гъвкави при осъществяването на нашия упорит бизнес проект ", споделя Димитрис Папулис, изпълнителен шеф на " София саут кръг мол ". Той посочи увеличение на трафика с 12% по отношение на към този момент повишения с 26% индикатор през 2016 година, последвано от аналогично повишаване на конверсията за наемателите на техните обекти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР