Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев ще се изправи

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев ще се изправи
Коментари Харесай

Камен Плочев ще бъде изслушан в парламента днес за задълженията на касата към чужди фондове

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев ще се изправи пред депутатите от здравната комисия на изключително съвещание през днешния ден, с цел да изясни за казуса с насъбраните отговорности към задгранични здравни фондове и за какво поради тях съгласно него се постанова актуализация на бюджета.

Искането му за тази полемика в Народното събрание провокира спор сред него и министъра на опазването на здравето предишния петък, когато Кирил Ананиев изиска оставката на Плочев за неспазване на административните процедури. Заради проблема и двамата имат планувани самостоятелни срещи с парламентарните групи през тази и идната седмица с изключение на днешното чуване в отрасловата комисия.

В писмо, което Камен Плочев е пратил на 9 февруари до ръководителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля ", се показва, че отговорностите на касата към задгранични здравни фондове в края на 2017 година надвишават 271 млн. лв., като от тях просрочени са към този момент над 133 млн. лева и са нужни 140 млн. за покриване на всички отговорности с падеж до края на актуалната година и желае подпомагане от депутатите за спомагателна дотация от държавния бюджет за тази сума. Писмо със същата информация е било пратено седмица по-рано и до Министерството на здравеопазването, само че не с искане за спомагателни пари или споменаване на актуализация, а с молба да бъдат преведени дължимите суми от ведомството към касата.

Министърът на опазването на здравето в отговор описа, че откакто конфронтирал шефа на касата за писмото, с което той " минава над главата " на министъра, Министерския съвет и на Надзорния съвет на касата, Плочев първо излъгал, че не е подавал такова писмо, а по-късно че не е гледал какво подписва.

От петък насам Кирил Ананиев успокои неведнъж, че отговорностите към здравните каси на другите държави-членки в Европейски Съюз не са спънка здравноосигурените български жители да употребяват здравните услуги, които им се поставят из целия Евросъюз като негови жители, като изясни и, че са провеждани диалози с институциите, на които НЗОК дължи най-вече пари. За тази година планувани за погашение с бюджета на касата са 70 млн. лева, като в тях са планувани и разсрочените заплащания, разяснява министърът. Той акцентира, че предходната година след констатиране на преизпълнението на приходите, на европейските каси изключително са преведени 2 млн. лева

Основният мотив на здравния министър за настояването на оставката на шефа на НЗОК е неспазването на процедурата по предложение на актуализация в бюджета, което по думите му е и нарушаване на Конституцията. " Единственият закон, който не може да влезе непосредствено в Народното събрание, е точно Законът за държавния бюджет ", разясни той през вчерашния ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР